Belföld

Az USA bünteti az Iberiat a kubai embargó megsértése miatt

Az USA szankcionálta az Iberia nevű spanyol légitársaságot, mert megsértette a kubai embargót - tovább romolhat a spanyol-am,erikai viszony.

Az Egyesült Államok szerint az Iberia vétkesnek tekinthető a kubai termékek szállításában és azoknak az Amerikába importálásáért. Bár az Iberia Airways (IA) amerikai leányvállalata kifizette a rá kirótt bírságot, bűnösségét nem ismerte el.


Az Irberiában 5,35 százalékos tulajdonnal rendelkezik a spanyol állam.

A büntetés nagyságát nem hozták a nyilvánosságra, de a megegyezésben szerepet vállalók szerint dollárezrekről van szó, amit sokkal inkább figyelmeztetésnek, mint pénzügyi problémát okozó pénzbüntetésnek szántak az amerikaiak.

A szankciót egy 2000-ben történt esemény indokolta, amikor az IA a spanyol Kanári-szigetekről az egyesült államokbeli Miamin keresztül Közép-Amerikába szállított árut, és nem közölte a hatóságokkal, hogy a gép Kubába megy.


Kérdéses, hogy az amerikai állam miért várt négy évet a büntetéssel.

Spanyolországban 2004. elején José María Aznar keményvonalas politikáját José Luis Rodriguez Zapatero szocialista kormánya váltotta. Aznar ugyan nem támogatta a kubai embargót, a Castro rezsimet súlyosan bírálta.

Miután az USA júniusban kivetetette a pénzbüntetést, az Ibéria megszüntette Miamin keresztül közlekedő járatait. Jövő hónaptól kezdve pedig új légi folyosót nyit Közép-Amerika felé.

A világon Spanyolország hozza létre a legtöbb vegyesvállalatot a kubai hatóságokkal. Ugyanakkor Kanada után a második legnagyobb pénzügyi befektető a közép-amerikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik