Belföld

Tömeges kihallgatások a PSZÁF-nál?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) több mint 200 dolgozójának gyanúsítottként való kihallgatását indítványozza a Nemzeti Nyomozó Iroda, amiért színlelt szerződések révén jutottak jutalomhoz - írja a Magyar Hírlap. A FigyelőNet megkeresésére a felügyelet nem kívánta kommentálni a hírt.

Az elmúlt hetekben az 540 alkalmazottból több mint kétszázra bővült azoknak a PSZÁF-vezetőknek és -munkatársaknak a listája, akiknek gyanúsítotti kihallgatását írásban indítványozta a Nemzeti Nyomozó Iroda. Köztük van Szász Károly, a felügyelet korábbi vezetője és több helyettese is – álltja csütörtöki számában a Magyar Híralp. A lap úgy tudja, az erről szóló kétszázötven oldalas jelentést a rendőrök már megküldték a Fővárosi Főügyészségnek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gazdálkodásával kapcsolatban tavaly júniusban indult nyomozás Keller László közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján. A vádak egyikét, a hűtlen kezelés gyanúját a rendőrség megítélése szerint megalapozza, hogy a felügyelet csaknem kétszáz munkatársa hathavi fizetésének megfelelő összeget vehetett fel mondvacsinált munkaszerződések segítségével.

Az érintettek többségét tanúként már kihallgatták az Aradi utcában. Általában nem is vitatták a pénzek felvételét. Azt azonban nem ismerték el, hogy ezzel bűncselekményt követtek volna el.

Az ügyben a végső szót a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség mondja ki. A vádhatóság várhatóan vagy jóváhagyja a rendőrségi javaslatot, s utasítja valamennyi potenciális gyanúsított kihallgatására a nyomozókat, vagy másként ítéli meg a vezetők és munkatársak cselekményét, s bűncselekmény hiányában megszünteti az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik