Belföld

Tengernyi kukorica Szarvason

A világ legnagyobb kapacitású vetőmagüzeme jött létre Szarvason az amerikai DuPont céghez tartozó Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Rt. szarvasi beruházásának eredményeként.

Boncok Lajos, a Pioneer Hi-Bred Rt. magyarországi termelési igazgatója az átadási ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a most elkészült kétmilliárd forintos fejlesztés eredményeként egyebek mellett új fogadógaratot, fosztó-válogató vonalat, szárító és morzsoló berendezéseket adtak át.

A megnövekedett feldolgozó kapacitás eredményeként a szarvasi üzem évente 32 ezer tonna hibridkukorica vetőmag előállítására vált képessé, amely több mint két és félszerese, az 1996-os zöldmezős beruházásként alapított üzem korábbi termelésének.

A DuPont csoporthoz tartozó társaság 1996-óta összesen 40 millió USA dollárt fektetett be Szarvason, és ezzel Boncok Lajos szerint a világ legnagyobb vetőmagüzemévé nőtte ki magát a szarvasi cég.

A termelésről szólva az igazgató elmondta, hogy az idei esztendőben 72 ezer tonna nyers csöves kukoricát dolgoz fel az üzem. Az itt előállított vetőmag 35 százaléka a hazai, 65 százaléka pedig a külpiacokra, egyebek mellett Olaszországba, Franciaországba, Németországba az Egyesült Államokba kerül.

Az idei évre a szarvasi üzem a hazai piacról mintegy nyolc milliárd forintos árbevételre számít, valamint hasonló árbevételt terveznek a külpiaci értékesítésből is.

A vetőmagüzemben 90 állandó alkalmazott talált magának munkát, ám a dolgozói létszám a betakarítási szezonban eléri a 800 főt.

Az üzem termelési kapcsolatairól szólva Boncok Lajos kiemelte, hogy 2004-ben 136 magyarországi termelő állít elő vetőmagot Szarvas számára. A vetőmagüzem alapításakor 3,800 hektáron állítottak elők hibridkukorica vetőmagot, ez napjainkra több mint tízezer hektárra növekedett.

Az átadási ünnepségen Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy a kilencvenes évek közepén még csak mintegy 15 ezer hektáron termeltek Magyarországon jó minőségű vetőmagot, amely az idei esztendőre 30 ezer hektárra növekedett. A szaktárca vezetője szerint a magyar vetőmag genetikai adottságai, minősége kiválóan alkalmas arra, hogy a külpiacon is vevőre találjon.

Az ünnepségen George H. Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt emelte ki, hogy az elmúlt esztendőben a magyar-amerikai mezőgazdasági kereskedelemben Magyarország 35 millió dollár értékben szállított termékeket az amerikai piacra, míg onnan 30 millió dollár értékű import termék érkezett. A nagykövet emlékeztette hallgatóságát arra, hogy a magyar szállításokból évente 7-8 millió dollár a magyar vetőmag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik