Belföld

Clamidya a néma kór

A Chlamydia trachomatis (CT) az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegség, amely világszerte több millió embert érint.

Számos egészségügyi szakember elismeri, hogy nehéz tiszta képet nyerni a CT-fertőzések gyakoriságáról, mivel a legtöbb megfertőzött személy tünetmentes. A CT kezelhető, de csak akkor, ha felismerik. Ha nem kezelik, számos szövődményt eredményezhet, legnevezetesebben a nők méhkürt eredetű meddőségét. A Roche Molecular Diagnostics, a meddőséget okozó néma kór felismerésére egy olyan diagnosztikai tesztet dolgozott ki, amellyel, „saját mintavétellel” otthon is megállapítható az, hogy ha valaki fertőzött vagy sem. A kutatási eredményekkel kapcsolatban most, Budapesten megtartott nemzetközi konferencián beszámoltak arról is, hogy a nők mintegy hetven százaléka szívesebben választja az otthoni tesztelést, mint a nőgyógyászati vizsgálatot. A kétezer, 18-25 éves nő bevonásával készült kutatás eredménye bebizonyította a patikákban vény nélkül árusítható teszt létjogosultságát.
A svájci székhelyű Roche, a világ egyik vezető, intenzív egészségügyi kutatásokat végző cégcsoportja. Fő üzleti tevékenységük a gyógyszergyártás és a diagnosztika. A cégcsoport sokrétűen járul hozzá az emberek egészségi állapotának és életminőségének javításához, elsősorban a megelőzést, kórmeghatározást és gyógykezelést szolgáló innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal. A Roche a diagnosztika globális piacának vezető vállalata, a rák kezeléséhez, és szervátültetésekhez használt gyógyszerek vezető beszállítója, valamint piacvezető szerepet tölt be a víruskutatásban is. A Gyógyszerészeti részleg 2003-ban 19.8 milliárd svájci frank értékű gyógyszert értékesített, míg a Diagnosztikai részleg 7.4 milliárd svájci frank bevételt könyvelt. A Roche mintegy 65.000 alkalmazottat foglalkoztat 150 országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik