Belföld

Az OPEC kész emelni a kitermelési küszöböt

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szeptember 15-i ülésén kész emelni a hivatalos kitermelési plafont, hogy enyhítsen az olajárakon, de tartózkodni fog a hivatalos kvóták felfüggesztésétől.

Az OPEC bécsi ülésén növeli a kitermelési küszöböt, de a tanácskozáson rögtön új termelési szintet is megállapítanak – közölte az OPEC egy magas rangú közel-keleti képviselője a Reutersszal szerdán.

A szervezet tagországainak küldöttei azt javasolják, hogy az OPEC jelenlegi, 26 millió hordós napi hivatalos kitermelési plafonját 1-2 millió hordóval emelje. Olajpiaci szakértők szerint viszont a tagországok már most mintegy 1,5 millió hordóval a hivatalos kvóta felett tartják kitermelésüket.

Az OPEC tisztségviselője kizárta a szervezet kitermelési küszöb felfüggesztését, mondván, hogy ez a lépés “káoszhoz” vezetne.

Szerdán, közép-európai idő szerint fél tizenkettőkor a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre hordónként 42,59 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 47 centtel drágább a keddi New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerdán fél tizenkettőkor hordónként 40,08 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában a legközelebbi, októberi határidőre, 47 centtel drágább a keddi zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik