Belföld

Napalmnyomokat találtak Törökbálinton

Napalm jelenlétére utaló vegyszernyomokat találtak a szakértők Törökbálinton a Pyro-Technic Kft. raktárbázisán. A vallomásokból arra következtet a rendőrség, illegális kísérleteket is folytatott a cég telephelyén – értesült a Népszabadság.

A nyomozók szerint A Pyro-Technik törökbálinti telepén illegálisan tároltak feketelőport a és engedélyhez és speciális biztonsági előírásokhoz kötött tevékenységet is folytattak jogtalanul. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nem cáfolta a Népszabadság azon értesülését, miszerint a romok között olyan csomagolóanyag- és vegyszermaradványokat találtak a szakértők, amelyek napalm jelenlétére utaltak. A lángszórókhoz használt robbanószert a cég vélhetően lángnyelvszerű látványelemekhez használta.

Több vallomás és bizonyíték szerint a cég a törökbálinti telephelyén úgynevezett manipulációs helyiséget működött, ahol pirotechnikai eszközöket szereltek össze, próbáltak ki, amelyre itt nem volt engedélye a Pyro-techniknek.

A nyomozók a robbanás körülményeit is rekonstruálják. Kiderült, hogy aznap egy a szőregi csatát felidéző történelmi bemutató játékhoz „Durranó 4es” és „Durranó 5ös” pirotechnikai eszközöket rendeltek a cégtől, amelyekkel a történelmi ágyúk durranását utánozzák. A szakértők szerint ezek az eszközök igen könnyen „beindulhatnak”. A nyomozók feltételezik, hogy a Durranó 4esek és 5ösök kikészítése közben az egyik működésbe léphetett és visszafordíthatatlan láncreakciót indított el a robbanószer raktárban.

Szekér Gyula ügyvéd elmondta, hogy az általa ismert szakértői jelentések egyike sem tett említést Napalm jelenlétéről, nem érti, hogy a nyomozók mire alapozzák kijelentésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik