Belföld

Megkezdte működését az új Bábolna

A kormány július 21-i döntése értelmében szerdán megkezdte működését az új Bábolna Élelmiszeripari Részvénytársaság, amely a nagy múltú cég korábbi nyereséges üzletágait üzemelteti tovább.

A kormánydöntést követő napon Bábolnán tartott sajtótájékoztatón Velez Zoltán, az rt. igazgatóságának elnöke elmondta: ezzel a lépéssel az évek óta állami segítségre szoruló vállalatcsoport megmenekül a csődtől, s lehetővé válik privatizációja. Hozzátette: az új cégben a név, a márka, a Bábolna-tradíció megmarad, de a veszteséges tevékenységek már nem akadályozzák a fejlődést, mert azokat az új társaság nem veszi át.
Az augusztus 27-én tartott rendkívüli közgyűlésén a kisrészvényesek elfogadták az ÁPV Rt. javaslatát, miszerint a régi Bábolna végelszámolással, jogutód nélkül szűnik meg.

Végelszámolónak Kaszó Évát, a Reorg Rt. vezérigazgató-helyettesét választották meg. A cég szerint a Bábolna Rt. tartozása meghaladja a 30 milliárd forintot. Az állam azonban garanciát vállalt arra, hogy elsőként a külső hitelezők és a beszállítók tartozásait, valamint a munkavállalók helyzetét rendezik a végelszámolás során.

A veszteséges üzletágak közé tartozó békéscsabai és kecskeméti baromfifeldolgozó üzemeket nyílt, egyfordulós pályázaton már augusztusban meghirdette a társaság. A pályázatokat szeptember 6-ig lehet benyújtani. Sikertelenség esetén mintegy 2.000 munkavállaló elbocsátására kerülhet sor e két városban. Bábolnán a brojler-üzletágban és a központi adminisztráción várhatóan félezer munkahely szűnik meg szeptembertől.

A Bábolna hírnevét megalapozó lótenyésztést ez a változás nem befolyásolja, mert még az előző, az Orbán-kormány döntése értelmében a lótenyésztés, a műemlék épületegyüttes, az erdészet és az idegenforgalom tartósan állami tulajdonban, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. kezelésében marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik