Belföld

Licitverseny a sztárpapírokért

A második negyedéves gyorsjelentések publikálása óta a BUX sorra döntögeti az újabb rekordokat. Az elemzők egymásra licitálva módosítják várakozásaikat, ezek szerint a sztárpapírok még most sem drágák.

Sokan meglepetéssel fogadták a tőzsde szárnyalását, hiszen a környezet nem volt éppen ideális a felfutáshoz. A kissé bizonytalan nemzetközi hangulat és az amerikai tőzsdeindexek többnyire egy helyben topogása azt vetítené előre, hogy a fejlődő piacoknak nehéz lesz kitörni az uralkodó trendből.

A magyar piacon a kedélyeket Medgyessy Péter miniszterelnök távozása borzolta. Számos olyan kérdést vet fel, amire egy ideig nemigen kapunk választ, így például a költségvetés helyzetére, vagy a hosszabb távon követendő gazdaságpolitikára vonatklozókat – már ha ilyet egyáltalán megkockáztat az új kormányfő. A legnagyobb félsz a befektetőkben attól van, hogy a választások közeledtével ismét az osztogató politika kerülhet előtérbe a fiskális szigorral szemben.


Ilyen környezetben a hazai részvényeknek esniük kellene, de nem ez következett be. A felívelő trend mögött tehát a fundamentumok nagyon pozitív megítélését sejthetjük.







Mire figyeljünk?
Az elemzők a legfrissebb negyedéves várakozásuk megalkotásakor az összes rendelkezésre álló információt felhasználják. Sokkal többet, mint amit akkor tudtak, amikor korábban az egész éves eredményvárakozásukat elkészítették. Ilyenkor azonban az egész éves becsléshez nem nyúlnak, azt majd csak a gyorsjelentések után teszik meg. Az élelmes befektetők ezt úgy használhatják ki, hogy a számos helyen elérhető éves és negyedéves várakozásokat összehasonlítják. Ahol a legnagyobbnak tűnik az inkonzisztencia, és a vállalat megfelel az elvárásoknak, akkor várható, hogy a gyorsjelentés után megszaporodnak a vállalatot felminősítő, vagy magasabb célárat ajánló elemzők. 

Felminősítések



Márpedig a második negyedéves eredmények kétségtelenül javítottak a vállalatok megítélésén. A BUX a gyorsjelentési időszak kezdete óta közel 7 százalékot emelkedett. A nagyon erős első félév után ez kiemelkedő teljesítmény.

Az elemzők is számítottak a jó vállalati eredményekre, habár utólag kijelenthetjük, hogy a cégek összességében véve ezeket a megemelt várakozásokat is túlszárnyalták. Azért beszélhetünk megemelt elemzői várakozásokról, mert a második negyedéves előrejelzések nem voltak konzisztensek az egész éves előrejelzésekkel. Ez nem elemzői hiba, sokkal inkább olyan jelenség, amit a figyelmes és élelmes befektető ki tud használni.

Egymásra licitálnak


Augusztusban talán a Mol helyzete volt a legszembetűnőbb. Az elemzők egész évre 990 forintos részvényenkénti nyereségre számítottak a gyorsjelentést megelőzően. Az első féléves várakozás azonban már elérte a 744 forintot. A Mol végül 14 forinttal elmaradt a várakozásoktól, de így is várható volt az év végi várakozások emelése, ami az ajánlások javítását vonja maga után.


Elsőként az egyik legnagyobb amerikai brókercég, a Merrill Lynch (ML) lépett és 9300 forintról 10 000 forintra emelte várakozását. Az ML-t követte a K&H Securities, ahol Tordai Péter még tovább ment, és 9840 forintról 10 620 forintra tette a Mol reális értékét 12 hónapos kitekintéssel. Erre is rálicitált Pletser Tamás, az Erste elemzője, aki 10 750 forintra taksálja a Molt. Természetesen ezek a felminősítések és más elemzők nem publikált felminősítései megtették a hatásukat, a Mol árfolyama megkóstolta a 9 ezer forintos szintet is, 5 százalékot meghaladó mértékben erősödött.


Az sem szegte a befektetők kedvét , hogy az olajvállalat menedzsmentje folyamatosan adott el részvényeket, ami általában annak a jele, hogy a vezetők nem bíznak a további árfolyamemelkedésben. Ezek a bennfentes eladások azonban nem jó jelzőbóják. Aki például egy éve eladott OTP-részvényt, amikor Csányi Sándor elnök-vezérigazgató is így tett 2200 forinton, az nem járt jól azzal, hogy ezt jelnek tekintette. A befektetési guruk általában javasolják, hogy ne figyeljünk a bennfentes információkra. Ugyanannyi esélye van annak, hogy jó irányba terel bennünket, mint hogy rosszba.


Rally után rally


Ha már az OTP-t említettük, akkor érdemes itt is eljátszani a fenti gondolatmenettel. Az OTP-re vonatkozó egész éves várakozás 414 forinton állt részvényenként. A 235 forintos féléves becslés azonban már tükrözte a későbbi felminősítéseket, így aki elébe ment a folyamatoknak, az tisztes haszonra tehetett szert.


Az elemzői célárak a gyorsjelentést követően immár egyöntetűen 5 ezer forint felé kerültek. A legmagasabb publikált ajánlással ismét csak az Erste állt elő, ahol Gregorz Zawada 5300 forintos célárat határozott meg. A két ifjú titán, a K&H-s Pártl Zoltán és az ING Barings londoni elemzője, David Nangle közel azonos ajánlást fogalmazott meg. Pártl 5050 forintos célárat tett az elemzésére, míg Nangle 5085 forintosat.

Ez tükrözi, hogy milyen növekedési potenciál van a részvényben, amely kiadós száguldás után is még csak 4460 forinton áll. Az OTP részvénye az idén úgy futja a maratont, mintha 100 méteres sprinter lenne, de az év kétharmadánál is remekül bírja még a tempót. Az év első nyolc hónapjában ugyanis az OTP-részvények 67 százalékkal emelkedtek. Talán távolinak tűnik, de az év elején még 2600 forinton is vehettünk volna a sztárpapírból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik