Belföld

Negyven dollár felett rekedt meg az olaj ára

Kedden tartották magukat az árak a kőolaj szabadpiacán, de a szakértők további esést várnak a kedvezően alakuló amerikai készletadatok hatására.

A Nymex-en kereskedők közül sokan e héten a republikánusok New York-i konvenciója alkalmából szabadságot vettek ki, és a vevők is megvárják , amíg az árak a 40 dollár közelébe esnek – mondják az alacsony forgalom indokául.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre kedd reggel hordónként (159 liter) 42,25 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 3 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál. Hétfőn az WTI ára 90 centes (2,1 százalékos) esés után 42,28 dollárra esett, a profitrealizálási üzletek miatt érte el ötheti legalacsonyabb szintjét.

Komoly árcsökkentő tényező volt tegnap az OPEC hétfői bejelentése arról, hogy a következő hónapokban az olajkartell napi mintegy 1 millió hordóval tervezi növelni termelési kapacitását, hogy letörje a magas olajárat. Az olajkartell napi termelése közel áll a 30 millió hordóhoz, ami a legmagasabb szint 1979 óta. Szakértők rámutattak arra, hogy csak Szaúd-Arábia rendelkezik komolyabb kapacitás felesleggel a 11 tagú szervezetben, amely legközelebbi miniszteri ülését szeptember 15-én tartja Bécsben.

A szakértők arra számítanak, hogy az augusztus 20-val kezdődő héten az amerikai nyersolajkészletek 1,2 millió hordóval növekedtek, a behozatal pedig a 10 millió hordós szinten mozgott. A benzinkészletek 1 millió hordós növekedését várják a nyári utazási szezon végének közeledtével.

Árfelhajtó tényező az iraki és a Jukoszt övező bizonytalanság. Irak déli olajkikötőjéből a következő öt napon, a szabotázsok következményeinek elhárításáig csak napi 1,4 millió hordót szállíthatnak el, szemben a vasárnap elért 2 millió hordós szinttel. A Jukosz hétfőn közölte, hogy augusztus végéig a követelt 3,4 milliárd dolláros adóhátralék csak mintegy felét lesz képes kifizetni, de a fizetést szeptemberben is folytatja.

Az ólmozatlan normálbenzin a kedden kifutó határidőre, szeptemberre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 1,1414 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0001 dollárral drágább a hétfői pénteki New York-i zárónál.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) hétfőn zárva tartott, országos munkaszüneti nap miatt. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, októberi határidőre pénteken hordónként 31 centtel 40,64 dollárra drágult az IPE-n.

Kedd reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 408,01 dollár volt Frankfurtban azonnali szállításra, 0,05 dollárral drágább a hétfői későinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik