Belföld

Kínában a sertésekre is átterjedt a madárinfluenza

A kínai vezetőség megerősítette a hírt, miszerint madárinfluenza-vírust találtak sertésekben. A rendkívül fertőzőképes H5N1 altípus mutációi az emberre is veszélyt jelenthetnek - írja a BBC Online.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tart tőle, hogy ha a madárinfluenza-vírus sertéseket is megtámad, képes lesz olyan mutációkat létrehozni, ami az embert is könnyen megfertőzi. A H5N1 altípus idén jelent meg először Ázsiában. Bár madárról emberre csak ritka esetben terjed, mutációi képesek lehetnek akár világjárványt is okozni.

Aggodalomra ad okot, hogy először két héttel ezelőtt, pénteken kínai tudósok elismerték: sertésekben is találtak ilyen kórokozót. A WHO azonnali jelentést kér az esetről. Még nem bizonyított, hogy összefüggés van a két állat fertőzése között, illetve, hogy a sertések is súlyosan megbetegedhetnek a vírustól.

A madár-járvány pusztítása ugyanakkor már 27 ember életét követelte Vietnámban és Thaiföldön. Kuala Lumpur pedig figyelmeztette Szingapúrt, hogy azonnali hatállyal tiltsa be a Malajziából származó baromfi importját, mert múlt hét elején a fertőzés több baromfi állományukban is megjelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik