Belföld

Hetvenmilliárd a többlethiány

A tervezettnél 70 millárddal nagyobb a deficit, így a pénzügyi tárcának is hamarosan be kell ezt ismerni, és további megszorításokat alkalmaznia a tárcáknál – írja a Népszabadság.

Mértékadó elemzői becslések és előrejelzések szerinti hetvenmilliárdos többlet a GDP 0,3 százalékával nagyobb hiányt jelentene, szemben a pénzügyi tárca által tervezett 1184,7 milliárd forintos hiányával, amely a GDP 5,8 százalékának felel meg, és az új, uniós metodikában jóval kisebb, a nemzeti össztermék 4,6 százalékát kitevő deficitet jelenti.

Az elemzők számításai szerint az áfabevételekből legalább 30 milliárdos elmaradásra lehet számítani, a kamatkiadások pedig 20 milliárd forintos a többletköltséget jelent, míg a novemberi nyugdíjkiegészítés újabb 20 milliárdba fog kerülni a büdzsének. A piaci várakozás szerint a pénzügyi vezetés hamarosan, akár már a hónap közepén beismeri, hogy magasabb a hiány a vártnál, hiszen már júliusban is 1070 milliárd forint volt a deficit.

Draskovics Tibor többször kijelentette, hogy ha szükségét látják további lépéseket tesznek a hiánycél eléréséért. Az viszont kérdéses, hogy a januári 185 milliárdos megszorítás és a nyári 106 milliárd forintos zárolás után ki tudnak-e préselni még 70 milliárdot a tárcákból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik