Belföld

Egyre szigorúbb járműhitel-konstrukciók

A szoros versenynek köszönhető, hogy a lízingcégek kockázatosabb autóhitel-konstrukciókat ajánlanak. Az ügyfelek emiatt gyakran túlvállalják magukat, és egyre több a felszólítólevél, a felmondás és a visszavett autók száma - írja a Világgazdaság.

A Postabank-Leasing Rt.-nél egy év alatt megduplázódott a visszavett autók száma. Nagy Péter, a társaság vezérigazgatója szerint ez az éles versennyel hozható összefüggésbe. A finanszírozók ugyanis az ügyfélszerzés érdekében a lehető legalacsonyabb önrésszel nyújtanak hiteleket, jelentősen megnövelve ezzel a kockázatot.

A Raiffeisen Lízing Rt. szigorúbb felszólítási rendszere mellett a fizetési morál romlása miatt is gyarapodott a felszólító levelek száma. Az ügyfelek azonban nem rosszhiszeműségből maradnak el a törlesztőrészlet befizetésével, hanem túlvállalják magukat. Nem számolnak a hitelen felüli egyéb addicionális költségekkel. Az egyre divatosabb svájci frank alapú ügyleteknél pedig az árfolyamkockázattal.

A piacvezető Merkantil csoport tavaly összesen 1956 autót vett vissza, míg az idén az első félévben 1404-nél tartanak. A Budapest Autó azonban kevesebb problémás esettel találkozott. A visszavett autókat gyakorlatilag veszteség nélkül tovább lehet értékesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik