Belföld

Az OTP mellett még ketten pályáznak a Jubankára

Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter hétfőn közölte, hogy három pénzintézet, az OTP Bank, a görög Alpha Bank és a Société Générale de France tett ajánlatot az ötödik legnagyobb szerb pénzintézet, a Jubanka 88 százalékának megszerzésére.

A szerb pénzügyminisztérium vasárnap még azt jelentette, hogy a vásárlásra szándéknyilatkozatot tett cégek közül nyolc felel meg a kritériumoknak.

Az első előminősítő fordulón túljutott bankokat július 15-ig hívták fel, hogy vásárolják meg a Jubankával kapcsolatos részletes dokumentációt. A jelentkezők augusztus 30-ig tehettek árajánlatot.

Dinkic közölte, hogy az ajánlatokat ma nyitják ki és a folyamatot az év végével akarják lezárni, addigra derül ki, melyik ajánlattevő lesz a Jobanka tulajdonosa. – A döntésnél az ár lesz a meghatározó szempont, de a beruházási tervek és a szociális programok is szerepet játszanak majd – tette hozzá, anélkül, hogy megemlítette volna, mekkora bevételre számít az állam a Jubanka eladásából.

A szerb kormány három pénzintézetet – a Jubankon kívül a Novosadskat és a Continental Bankat is – privatizálni akarja a Világbankkal és az IMF-el való megállapodás értelmében még az idén, és összesen 200 millió euró bevételre számít. Ez utóbbi két pézintézetet szeptemberben hirdetik majd meg eladásra. A bankprivatizáció révén a Kostinuca-vezetés növelni kívánja az állami bevételeket még azelőtt, hogy hozzájut az Európai Uniótól és a Világbanktól kilátásba helyezett segítséghez.

Az OTP pénteken jelentette be, hogy ajánlatot nyújtott be a Jubanka többségi részvénycsomagjára. Az OTP közleményében hangsúlyozta, hogy a Jubanka privatizációjában kedvező lehetőséget lát a szerbiai piacra lépésre vonatkozó tervek megvalósítására.

A Jubanka hálózata 2003. december 31-én 88 fiókból állt. A bank mérlegfőösszege 2003 végén 217 millió euró volt, betétállománya meghaladta a 120,7 millió eurót, míg a hitelállomány közel 147 millió eurót tett ki májusban. A pénzintézet saját tőkéje 2004 májusában 116 millió euró volt, ügyfeleinek becsült száma 250.000.

Az OTP tavaly októberben szerezte meg a bolgár pénzintézet, a DSK részvényeit. A pénzintézet első külföldi bankvásárlási tranzakciója 2002 áprilisában zárult le. A szlovákiai Investicná a Rozvojova Bankaért (IRB) – amelynek nevét később OTP Banka Slovenskora változtatták – a magyar pénzintézet 700 millió szlovák koronát fizetett, és emellett vállalta, hogy 1 milliárd szlovák korona összegben alaptőke-emelést hajt végre a szlovákiai hitelintézetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik