Belföld

Lazít a költségvetési szigoron az EU-Bizottság?

Az Európai Bizottság a héten javasolni fogja az Unió stabilitási és növekedési paktumának lazítását - értesült a Financial Times.

A bizottság javaslata új értelmezést ad azoknak a “kivételes körülményeknek”, melyek mellett államháztartási hiány megengedett mértéke átláphető. A jelenlegi szabályozás szerint annak az államnak, amely átlépte a megengedett – a GDP 3 százalékát kitevő – költségvetési hiányt, 4 hónapon belül cselekvési tervet kell benyújtania, és 1 éven belül vissza kell szorítania a hiányt. A bizottság szerint ez a szigor a szándékolttal ellentétes hatással járhat, mivel az egyes országokat ciklikus, és nem pedig szerkezeti intézkedésekre készteti – írja a Financial Times.


A bizottság azt is javasolni fogja, hogy a hiánycsökkentési periódust az adott ország egyéni helyzete szerint határozzák meg, sőt tárgyalta azt is, hogy a tagországokat erős gazdasági növekedés idején államháztartási többletek felhalmozására kellene rászorítani. A bizottság valószínűleg fel fogja kérni a tagállamokat, hogy szorosabban működjenek együtt a költségvetési politika terén. A paktum reformja sürgetőbb lett, mióta az Európai Bíróság kimondta: a tagállamok pénzügyminiszterei törvénytelenül jártak el, mikor felfüggesztették a szankciófenyegetést hiányküszöböt átlépő Franciaország és Németország ellen tavaly ősszel. 

Mindezek ellenére az Európai Központi Bank aggodalmát fejezte ki a tervezett  paktummal kapcsolatban. A javaslatot, melyet az elmúlt hónapokban tárgyalta a bizottság, Joaquín Almunia pénzügyi biztos fogja közzétenni pénteken, az EU gazdasági irányításáról szóló vitán. Az uniós pénzügyminiszterek szeptember 9-én, a Hollandiában tartandó nem hivatalos találkozón vitatják majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik