Belföld

A béke az alacsonyabb olajár kulcsa

Az OPEC álláspontja szerint az olajárak csak a globális konfliktusok elültével csökkenhetnek – olvasható a BBC internetes oldalán.

A BBC News által megkérdezett Purnomo Yusgiantoro, az OPEC elnöke elmondta, a szervezet tagállamai a növekvő kereslet kielégítése érdekében folyamatosan növelik a termelést, ez azonban nem elegendő az olaj árának csökkentéséhez. Állítása szerint az OPEC mindent megtesz a piac stabilizálása érdekében, hogy a termelők és a vásárlók számára is elfogadható olajárak alakuljanak ki.

Az OPEC tagországai összesen napi 30 millió hordó nyersolajat produkálnak, ez a júliusi átlaghoz képest 1 millió hordós növekedés. Az OPEC elnökének elmondása szerint ezt további 1 millió hordóval kívánják növelni 2004 végére.

A növekvő termelés ellenére azonban az olaj ára tovább növekedett az elmúlt hónapokban, a növekvő kereslet, és nem utolsó sorban a félelem hatására. Az amerikai könnyű olaj ára például pénteken 8 centtel emelkedett, és így a nap végén 43,18 dolláron zárt, reagálva az iraki szabotázsokról szóló friss hírekre. A következő öt napon aztán csökkent az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik