Belföld

Razzia várható a magánorvosoknál

Szeptemberben az APEH, az OEP és az ÁNTSZ razziáira számíthatnak a magánorvosi rendelők, ahol az elmúlt évben az emberek 11,5 százaléka fordult meg és egy beteg átlagosan húszezer forintot költött a privát kezelésre – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Hírlap információi szerint szeptembertől kezdődhetnek azok a szúrópróba szerű ellenőrzések amelyek segítségével az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az APEH és az ÁNTSZ igyekszik feltárni a magánorvosi rendelőkben elkövetett esetleges szabálytalanságokat igyekszik feltárni.

Az év végéig tartó vizsgálatban az adóhatóság a számlaadási kötelezettséget vizsgálja, ugyanis a becslések szerint a csaknem 75 százaléka nem ad számlát, azaz zsebre dolgozik. Az OEP leginkább azt ellenőrzi majd, hogy nem alkalmaznak-e kettős finanszírozást a magándoktorok. A gyanú szerint ugyanis elterjedt gyakorlat lehet, hogy az orvos a magánrendelésen fogadott betegével kifizetteti egy vizsgálat árát, amelyet aztán a kórházi laborban végeztet el – az országos egészségbiztosító terhére. Az ÁNTSZ vizsgálata elsősorban arra terjed majd ki, hogy tájékoztatják-e a betegeket az árakról. A szabály szerint ugyanis minden magánrendelőben ki kell függeszteni az árlistát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik