Belföld

Medgyessy félreáll – nem vesz részt több döntésben

Medgyessy Péter miniszterelnök a belpolitikai döntések előkészítésében és meghozatalában az elkövetkező 30 napban már nem kíván részt venni - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda pénteken közleményben az MTI-t.

Korábban a kancelláriaminiszter azt közölte: az elkövetkező harminc napban Gyurcsány Ferenc helyettesíti Medgyessy Péter miniszterelnököt. Mint a kormányszóvivői iroda közleményéből kiderül: Medgyessy Péter szerint a most következő hetekben születő elhatározások végrehajtása és következményei már a következő kormány felelősségi körébe tartoznak, ezért a kormányfő azt tartja helyesnek, ha a szükséges kormányzati döntéseket már ennek tudatában készítik elő.


Medgyessy félreáll – nem vesz részt több döntésben 1

Medgyessy Péter (forrás: MTI)

Medgyessy Péter ezért írt alá pénteken egy olyan miniszterelnöki rendeletet, amely távolléte vagy akadályoztatása esetére az új kormány megalakulásáig Gyurcsány Ferencet jelöli ki helyetteséül. Ez indokolja, hogy nem kíván részt venni a kormány ülésein sem – teszik hozzá. “Az egyik legfontosabb feladat ebben a pillanatban is az ország nemzetközi tekintélyének megőrzése, a nemzetgazdaság jó teljesítménye, a nemzetközi befektetői bizalom fenntartása – tartja a leköszönt miniszterelnök. Idejét és energiáját ezért főként annak szenteli a következő időszakban, hogy nemzetközi téren ennek érdekében lépjen fel” – olvasható a közleményben.

Korábban a kancelláriaminiszter azt közölte: az elkövetkező harminc napban Gyurcsány Ferenc helyettesíti Medgyessy Péter miniszterelnököt. Kiss Péter kancelláriaminiszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt újságíróknak a Parlamentben azt mondta: “Gyurcsány Ferenc úrral egyeztetve azt kezdeményeztük a miniszterelnök úrnál, (…) hogy a koalíció közös akaratának megfelelően, miszerint Gyurcsány Ferencet jelöljük miniszterelnöknek, ennek megfelelően alakítsuk ki a helyettesítés rendjét abban az időszakban, amíg az új kormány meg nem alakul” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Hozzátette: a miniszterelnök ezzel egyetért, hiszen a most következő kormánydöntések a következő harminc napban, illetve az azt követő “remélhetően nagyon rövid időszakban” már a jövőről szólnak, és ezek már a Gyurcsány Ferenc vezette kormánynak a döntéseit jelentik.

Medgyessy Péter szerda délután mondott le kormányfői hivataláról. Az MSZP Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminisztert választotta miniszterelnök-jelöltnek a szintén szerdán tartott rendkívüli kongresszuson. A kormányszóvivői iroda az MTI érdeklődésére azt is közölte, hogy Medgyessy Péter nem utazik Athénba, az olimpiai játékokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik