Belföld

Felfüggesztették a dorogi hulladékégető működését

A dorogi hulladékégető addig nem fogadhat ártalmatlanításra szánt hulladékszállítmányokat, amíg az üzem működtetését végző Onyx Magyarország Kft. nem gondoskodik a telephelyén szabálytalanul tárolt veszélyes anyagokról.

Továbbá kötelezik, hogy pótolja a cég tevékenységéről szóló nyilvántartás hiányosságait – közölte Gelencsér Tivadar, az Észak-Dunántúli Környezetvédelemi Felügyelőség igazgatója. Elmondta: a felügyelőség kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a hulladékégető működését, mert az üzemeltetésért felelős francia tulajdonú cég nem tudott megfelelő adatokat szolgáltatni az ártalmatlanításra átvett anyag nyomon követéséről.

“Ezen kívül a hulladékégető dorogi telephelyén lévő 2 ezer tonna hulladékból 400 tonnát szabálytalanul körülmények között tárol” – tette hozzá Gelencsér Tivadar. Megjegyezte, hogy a felügyelőség az augusztus 12-én és 19-én a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzésig nem tudott négy telephelyről sem, ahol az Onyx bértárolási szolgáltatást vesz igénybe külső cégektől. A szerződéseket a felügyelet többszöri felszólításra sem kapta meg, s azóta kiderült, hogy valószínűleg egy ötödik telephelyen is tárol az Onyx veszélyes hulladékot. Hozzátette: a hiányos adatközlés nem jelenti feltétlenül azt, hogy a veszélyes anyagokat szabálytalanul tárolnák.

Az igazgató közölte, hogy a felügyelőség határozata alapján az Onyx-nak 30 napon belül a teljes körű nyilvántartást el kell készítenie és el kell égetnie a nem megfelelően tárolt hulladékot is. Reményét fejezte ki, hogy a cég mielőbb elvégzi ezeket a feladatokat és mihamarabb kiadható a hulladékok fogadásához szükséges engedély, mert a gyógyszertárak és egyéb veszélyes anyag beszállítók korlátozott tárolási kapacitásokkal rendelkeznek.
Korábbi közlés szerint az Onyx Magyarország Kft.-t több mint 158 millió forint hulladékbírságra kötelezte a felügyelőség, mert július 30-án több mint 100 köbméter szennyező anyag került a dorogi égetőműből a Kenyérmezei-patakba és onnét a Dunába, ezzel jelentős környezetszennyezést okozva. Gelencsér Tivadar elmondta, hogy az ügy kapcsán a felügyelőség előírta az üzem vízkár-elhárítási tervének felülvizsgálatát, amit a felfüggesztéssel kapcsolatos teendőktől függetlenül, a 30 napos határidőt követően kell elvégezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik