Belföld

Még mindig nem temették el a rendőri intézkedés közben elhunyt romát

Már el kellett volna temetni a kecskeméti patológián lévő, rendőri intézkedés közben meghalt roma fiatalember, Jakab Richárd holttestét, mert a törvényi előírások szerint erre 30 nap áll rendelkezésre - tájékoztatta szerdán az MTI-t a kecskeméti patológia főorvosa.

Jelen pillanatban a holttest az oszlás állapotában van, mivel teremhűtést alkalmazunk a patológián, mely azt jelenti, hogy 4 Celsius fokon tároljuk a tetemeket, tehát nem lehet tovább várni a temetéssel – mondta Lesznyák József főorvos. Hozzátette: az előírások szerint tárolják Kecskeméten az elhunytakat, “azért nem lehet lefagyasztani a tetemeket, mert akkor sem boncolni, sem a végtisztességre előkészíteni nem lehet”.

A főorvos kedden hivatalos levélben értesítette a kórház igazgatóját arról, hogy a törvényes határidőn belül nem került sor a temetésre, ezért kérte, tegye meg a lépéseket a temetés megindítása ügyében. “A törvény szerint, amennyiben a hozzátartozók nem intézkednek az elhunyt temetéséről, az önkormányzatnak, közköltségen kell gondoskodni a végtisztességről” – tette hozzá a főorvos.

Lesznyák József kijelentette, hogy “már most is komoly bonyodalom keletkezhet abból, ha nyitott koporsóban akarják eltemetni az elhunytat”. A főorvos arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy miért halogatják a temetést, mert az előzetes tervek szerint szerdán kellett volna eltemetni az elhunytat. Lesznyák József azt az információt kapta a kecskeméti köztemetőtől, hogy “talán szombaton kerül sor a temetésre”.

Városi Zsuzsanna, megyei tisztifőorvos az MTI-nek elmondta, hogy a konkrét esetben nem avatkoznak közbe, mert “minden körülmény ismert, a hozzátartozók is ismertek, ezért meg kell várni, amíg a jogi vonatkozású kérdések tisztázódnak”.

Július 25-én Kecskeméten, az egyik áruházban bevásárló civil ruhás rendőr felismert egy 19 éves roma fiatalembert, aki ellen 6 rendbeli körözés volt érvényben. A rendőr szolgálatba helyezte magát, és megpróbálta őrizetbe venni a körözött férfit, akinek a segítségére sietett a testvére. A fiatalember több alkalommal kiszabadult a rendőr fogásából, de végül a rendőr több száz méter üldözés után a földre teperte a körözöttet, aki rövid időn belül meghalt. A rendőr megpróbálta újraéleszteni, de a kiérkező mentősök már csak a halál beálltát állapították meg. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala folytat vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik