Belföld

Washington nem hisz asz-Szadr nedzsefi kivonulásában

Az amerikai kormány gyanakvóan fogadta azokat a jelentéseket, amelyek szerint Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok, iraki lázadóvezér szerdán elfogadta az iraki nemzeti konferencia béketervét , és hajlandó kivonni milíciáját a nedzsefi szentély területéről.

Condoleezza Rice, George Bush elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint nem lehet hitelt adni Szadr szavának. “Nagyon sokszor tapasztaltuk már, hogy Szadr úgy tesz, vagy azt mondja, hogy elfogad bizonyos feltételeket, utána pedig kiderül, hogy mégsem. Az iraki ideiglenes kormánynak irányítania kell az országot, és a bagdadi vezetésnek kell meg határoznia a nedzsefi válságot megoldani hivatott stratégiát is” – jelentette ki Rice.

Adam Ereli, a washingtoni külügyminisztérium egyik szóvivője közölte: egyelőre semmi jele annak, hogy a hitszónok kivonná lázadóit a szent helyek környékéről. “Az Egyesült Államok álláspontja szerint Ali imám nedzsefi mecsetje szent hely, és sorsáért az iraki kormány felel” – mondta a szóvivő. Egy újságíró azon kérdésére, hogy Washington Szadr követelésére kivonja-e erőit Irakból, Ereli azt válaszolta: az amerikai erők maradnak, és továbbra is biztonsági támogatást nyújtanak Ijád Allávi iraki kormányfőnek.

Az amerikai fegyveres erők világméretű átcsoportosításának tervével kapcsolatban, amelyet Bush elnök hétfőn jelentett be, Rice azt mondta a Fox televízióban: Washington a 12 ezer 500 katona Dél-Koreából való kivonásával is az Egyesült Államok biztonságát fogja erősíteni. Ezzel azokra a bírálatokra reagált, amelyeket főleg demokrata párti politikusok – élükön John Kerry elnökjelölttel -, de néhány republikánus párti politikus is hangoztatott a terv bejelentése után.

“A (Dél-Koreában állomásozó) katonák száma csökken, de ezt ellensúlyozza, hogy nagyobb lesz légi, szárazföldi és tengeri erőink ütőképessége, sőt ez túl is szárnyalja majd a jelenlegit. Ehhez hozzájárul, hogy a szárazföldi erőknél most olyan nagyarányú műszaki fejlesztés folyik, amilyenre ötven éve nem volt példa” – mondta a nemzetbiztonsági főtanácsadó. Rice elmondta még, hogy az amerikai erők el fognak hagyni olyan támaszpontokat, amelyekre már nincs szükségük. A dél-koreai kivonásnak olyan haszna is lesz, hogy az amerikai erők jelenléte kevésbé fogja ingerelni az ottani lakosságot, de ez a jelenlét így is erős marad a Koreai-félszigeten, és az amerikai-dél-koreai szövetség olyan szilárd, hogy szilárdabb már nem is lehet – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik