Belföld

Búzatengerben fürdenek az aratók

Európaszerte rekorderedményeket értek el a gabonatermelők. Emiatt áll a magyar búzaexport, sőt a korábban megkötött szerződéseket is visszamondják a külföldi kereskedők - írja a Népszabadság.

A búza aratása a szokottnál is később, de augusztus közepére az egész országban befejeződött. Felmérések szerint a kukoricával, napraforgóval és repcével együtt számított termés idén meghaladhatja a 16,5 milió tonnát is.

Az évtizedes rekordnak számító mennyiséget azonban lehetetlen eladni. A búzapiac mozdulatlan. A termelők ugyanis arra számítanak, hogy a novemberi uniós intervenció során a jelenlegi árnál többért is el tudják majd adni búzájukat.

Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára elmondta: a délvidéken csak néhány ezer tonnás az exportszállítás, és Nyugat-Európába sem indulnak a búzaszállítmányok. A külföldi kereskedők az egész Európára jellemző termékfelesleg miatt pedig még a bánatpénz megfizetésével együtt is vállalják az előzetes szerződések visszamondását.

Az uniós intevencióra számító gazdák, ha tehetik, raktározzák búzájukat. Félő azonban, hogy a többi gabonaféle betakarításakor nem lesz elég magtás, és alkalmi megoldást kell találni a problémára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik