Belföld

50 dolláros olajárra számítanak az elemzők

A napközbeni széles sávú ingadozást követően szerdán végül tovább drágult a kőolaj hordónkénti ára. Az elemzők további áremelkedésre, 50 dollárhoz közeli szintre számítanak.

Napközben az energiahordozó ára erősödött New Yorkban és Londonban, míg a múlt heti amerikai olaj és benzintartalék várt csökkenésének a hivatalos megerősítése után gyengülni kezdett nyereségrealizálás hatására, aminek a következtében késő délután New Yorkba minimális nyereségen, Londonban veszteségen állt, de zárásra ismét erősödni kezdett mindkét piacon.

Az amerikai energiaügyi minisztérium statisztikai hivatalának (EIA) adatai szerint az augusztus 16-án záródott héten az amerikai olajtartalék 1,3 millió hordóval 293,0 millióra csökkent, a benzintartalék 2,6 millió hordóval 205,7 millió hordóra esett. A Reuters által előzőleg megkérdezett elemzők véleményének az átlagában az olajtartalék 1,0 millió hordó, a benzintartalék 830 ezer hordó hanyatlása szerepelt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus októberi határidőre hordónként 4 cent emelkedéssel 43,03 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), ahol napi csúcsa 43,25 dollár volt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre hordónként (=159 liter) 65 centtel 47,40 dollárra erősödött a New York-i árupiacon (NYMEX), ahol napközben rekord szinten, 47,45 dolláron állt.

Június vége óta a WTI ára 10,35 dollárral (28 százalékkal) nőtt; az egy évvel korábbihoz képest a drágulás 16,51 dollár (53 százalék).
Elemzők további áremelkedésre, 50 dollárhoz közeli szintre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik