Belföld

Bush 70 ezer katonát hazavezényel

Mintegy 60-70 ezer amerikai katona vonul ki Európából és Ázsiából az elkövetkező tíz évben. Csak Németországban 80 ezer állás szűnhet meg a csapatkivonás miatt.

Az amerikai haderők nagyszabású átcsoportosításáról tett bejelentést hétfőn George Bush amerikai elnök. “Hatvan-hetvenezer egyenruhás katonát szándékozunk hazahozni, továbbá mintegy százezer civilt, a katonák hozzátartozóit és a hadsereg polgári alkalmazottait” – közölte egy amerikai veteránszervezet tagjai előtt mondott beszédében az Ohio állambeli Cincinnatiben az amerikai elnök. Az amerikai katonákat a következő tíz év folyamán vonnák ki Európából és Ázsiából.

Az Egyesült Államok ezzel a hidegháború vége óta a legnagyobb haderő-átcsoportosítást végzi el. Bizonyos létszámot kelet-európai állomáshelyekre vezényelnek, de egyelőre nem egyértelmű, hogy a külföldön állomásozó amerikai katonák összlétszáma csökken-e – mondták el név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselők. Ezt a nagyarányú átcsoportosítást több évvel ezelőtt kezdték előkészíteni. Mindvégig vita volt arról, milyen csapatelosztással lehetne a leghatékonyabban felvenni a harcot az új típusú fenyegetésekkel, mint például a terrorizmussal vagy a közel-keleti bizonytalansággal szemben.


Bush 70 ezer katonát hazavezényel 1

Bush Cincinnatiben bejelenti a csapatkivonást (Forrás: AP)

A bejelentéssel Bush szavazatokat nyerhet a hazatelepítendő katonacsaládok tagjai körében, de nem lesz könnyebb annak a mintegy 150 ezer katonának, aki háborús övezetben szolgál, és a családoknak sem. “A világ sokat változott, s ehhez igazodnunk kell a katonacsaládok és az adófizetők érdekében, továbbá ezáltal hatékonyabban tudjuk kifejteni erőnket, szabadságot és békét teremteni a világban. Katonáink többet lesznek otthon, kiszámíthatóbb lesz a szolgálatuk, kevesebbet fognak költözni” – mondta az elnök, aki hozzátette, hogy ezzel a takarékossági lépéssel továbbra is fenntarthatók lesznek a külföldi amerikai támaszpontok.

A Németországban állomásozó amerikai erők egyik tisztségviselője Bush beszédével egy időben elmondta, hogy a jelentős arányú európai és ázsiai csapatkivonás több évet vesz majd igénybe, és az Egyesült Államoknak tárgyalnia kell még róla az érintett országokkal, mert eddig nagyon kevés konkrétumot közölt velük. A kivonást gyakorlatilag valamikor 2006 és 2011 között lehet majd végrehajtani – mondta a név nélkül nyilatkozó illető, aki jártas az átcsoportosításokban.

Nyolcvanezer munkahely szűnhet meg Németországban

A német és az amerikai kormányzat tárgyalásokat folytat az amerikai katonák kivonásáról szóló terv részleteiről és megvalósításának módozatairól – közölték hétfőn berlini kormánykörökből. A német kormány a jövőre nézve is érdekelt “az amerikai csapatok tényleges (németországi) jelenlétében” – mondták el német kormányforrások. Mint mondták, még nincs végleges döntés arról, hogy az ország mely támaszpontjait érinti a csapatkivonás.

Nyolcvanezer munkahely szűnhet meg Németországban, ha az ott szolgáló mintegy 70 ezer amerikai katona egy része végleg elhagyja állomáshelyét – közölte a németországi szolgáltató szektorban dolgozók szakszervezete. A munkavállalói szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy ha a katonákat kivonják, velük együtt távozik a családtagok és a hadsereg polgári alkalmazottainak hozzávetőleg 100 ezres tömege is. A szakszervezet reményei szerint némi gyógyírt jelenthet a kivonulás elhúzódása, hiszen így az érintetteknek nagyobb esélyük nyílik arra, hogy új állást találjanak.

Az amerikai támaszpontok bezárása elsősorban az ott dolgozó német polgári alkalmazottakat érinti hátrányosan, mindenekelőtt Hessen és Rajna-Pfalz tartományokban, valamint Bajorországban. Több mint 15 ezer emberről van szó, akiknek többsége munka nélkül maradhat – figyelmeztetett Wolfgang Brunner, a szakszervezet szakértője. Számításai szerint minden egyes, az amerikai hadsereg németországi támaszpontjain dolgozó polgári alkalmazott munkahelyének megszűnése nyomán tíz másik állás kerül veszélybe a kereskedelemben, a kisiparban és a szolgáltató szektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik