Belföld

Túlzottan exportfüggő a német gazdaság

A Bundesbank véleménye szerint a német gazdaság nagy exportfüggősége jelenti a gazdasági fellendülés Achilles-sarkát. A belföldi kereslet a második negyedben is alig növekedett - áll a bank augusztusi havi jelentésében.

A beruházási tevékenység – az élénkülés és a kedvező pénzügyi feltételek ellenére – összességében gyenge. Az építési kereslet ismét szűkült, és ezt a berendezés és felszerelés-beruházások sem tudták ellensúlyozni. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor a magasabb fogyasztói árak a magánfogyasztók fogyasztási játékterét is szűkítették – áll a jelentésben. Az éves infláció a második negyedben átlag 1,7 százalék volt – a magas olajárak mellett főként az egészségügyi reform és a cigaretta-adóemelés miatt.

Bár a jelenlegi magas olajárszint még nem veszélyezteti az általános élénkülési irányzatot, az olajárak további emelkedése már komoly kockázatot jelent a konjunktúra-kilátásokra – véli a Bundesbank. A német hazai össztermék a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, és 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben, a munkanapok számával kiigazítva – jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban korábban, első becslésként.

Az német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. Tavaly egész évben 0,1 százalékkal csökkent a német GDP, és ezzel a német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik