Belföld

Az MFB dinamikus növekedéssel számol

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) középtávú stratégiája és üzleti terve azzal számol, hogy a következő években a gazdaság egészében erőteljes növekedés lesz a jellemző.

Az MFB vezetői mind a vállalkozói, mind az önkormányzati, mind az infrastruktúra-fejlesztési területeken konjunktúrát várnak, ami megalapozza és szükségessé teszi a bank üzleti aktivitásának jelentős bővülését – derül ki a bank által az MTI-ECO rendelkezésére bocsátott dokumentumból.

Az MFB mérlegfőösszege a dinamikus üzleti terv keretében a 2003. évi 530 milliárd forintról 2008 végére több mint 1000 milliárd forintra nő. A hitelintézet a 2004-2008. közötti időszakban évente 160-186 milliárd forint közötti új, közép- és hosszú lejáratú fejlesztési forrást helyez ki, ennek révén 2008-ig mintegy 700-1200 milliárd forint összegű beruházás és fejlesztés megvalósítására nyílik lehetőség, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség, az infrastruktúrafejlesztés és a foglalkoztatás nemzeti céljainak megvalósításához – tartalmazza a dokumentum.

Az MFB államháztartáson kívüli szervezetként megtérülő projekteket finanszíroz, a gazdaság fejlődését a hosszú távú fejlesztési jellegű hitelek mellett fejlesztési célú tőke nyújtásával is elősegíti, az utóbbira a kereten belül évente 10 milliárd forint feletti összeget szán. A bank továbbra is kiemelt fontosságú ügyfélkörének tekinti a kis-és középvállalkozásokat valamint az önkormányzatokat.

A hitelezési tevékenység középpontjában a hitelprogramok állnak, amelyek keretében a bank átfogó, a gazdaság egyes szektorait támogató vagy a gazdaságfejlesztés prioritásaihoz kapcsolódó hitelprogramokat alakít ki jelentős forrásháttér mellett. Az MFB közvetlenül csak 50 millió forintot meghaladó összegű hiteleket nyújt, a kisebbeket kereskedelmi bankok bevonásával helyezi ki. A hitelezési stratégia másik súlyponti eleme a kereskedelmi bankok tevékenységének kiegészítése olyan területeken, amelyeken azok az ügyleti kockázatok és a hosszú futamidő miatt kevéssé vannak jelen.

A termékfejlesztési stratégia szerint három fő hitelezési termékcsoport van: a felzárkóztató termékek, a vállalkozások versenyképességének javítását szolgáló termékek, a speciális célok, valamint gazdasági-társadalmi feladatok megvalósítását szolgáló termékek. Ezeket olyan szektorsemleges programok, konstrukciók egészítik ki, amelyek a vállalkozások tevékenységének megindítását, a kkv-k kedvező hitelhez jutását segítik. A bank szakma- és/vagy ágazatspecifikus finanszírozási konstrukciókat is alkalmaz.

A fejlesztési tőkeprogramok keretében a bank pénzügyi befektetőként, kizárólag kisebbségi részesedést szerez, meghatározott, 12 éves kiszállási idő mellett, pozitív hozamelvárással. A tőkebefektetésekkel a hitelintézet döntően a vállalkozások fejlesztési és beruházási, valamint piacbővítési céljait támogatja.

Az MFB a finanszírozási tevékenységhez önállóan von be forrásokat a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacokról, valamint a nemzetközi és egyes nemzeti fejlesztési bankoktól, intézményektől. A dokumentum szerint a hitelpiacokról bevonható források mellett a tőkepiacok likviditása, a kedvező piaci felárak és az elérhető hosszabb futamidők miatt a kötvénykibocsátások növekvő volumenével kell számolni. A belföldi kötvényprogram kihasználása alapvetően az elérhető általános hozamszinttől és hozamfelártól függ.

A forrásbevonási tevékenység meghatározó keretfeltétele továbbra is az éven túli lejáratra felvett hitelekhez és kibocsátott kötvényekhez kapcsolódó állami készfizető kezességvállalás, valamint az árfolyamgarancia, amit a bank jelenleg a hosszú lejáratú külföldi hitelfelvételekhez kapcsolódóan egyedi kormánydöntésekkel meghatározott gazdaságfejlesztési célok finanszírozásához felvett források esetén vehet igénybe.

Az árfolyamgarancia folyamatos biztosítását feltételező dinamikus terv évente 90-115 milliárd forintos (350-450 millió euró) eszközoldali növekedéssel számol. Ehhez 2006-tól kezdődően további, mintegy 450-500 millió euró összegű adósságszolgálat adódik hozzá, ami éves szinten 2004-2005-ben közel félmilliárd euró, 2006-tól pedig egymilliárd euró forrásigényt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik