Belföld

Hatezer üres álláshely Szabolcsban

Hatezer üres álláshelyet kínáltak a munkaadók júliusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a státusok közül 2250 a munkaügyi szervezetek támogatása nélkül is elfoglalható volt - közölte a térségi munkaügyi központ igazgatója.

A nyírségi cégek, vállalkozások, önkormányzatok és intézmények 3700 új állást jelentettek be a körzeti munkaügyi kirendeltségekre, az egy évvel korábbi létszámigénynek közel a kétszeresét – mondta Gál Sándor. A munkaügyi központ vezetőjének tájékoztatása szerint a felkínált státusokba 2730 munkavállaló került közvetítéssel, további közel 1900 munkába állítása pedig folyamatban volt a hónap végén.

Gál Sándor kiemelte: a szabolcsi tartósítóipari üzemekbe több mint kilencszáz új dolgozó belépését várták a cégek és vállalkozások júliusban, a legtöbb üres státust, 260-at Mátészalkán kínáltak, valamint Vásárosnaményban, 200-at. Az igazgató szólt arról, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által támogatott közmunkaprogramok is indultak Szabolcsban. A parlagfű-mentesítési munkálatokban 250 tartós, hosszabb ideje munkanélküli vesz részt, míg az épülő M3-as autópálya környékén a vízelvezető csatorna-rendszer kialakításánál 100-an kaptak munkát. További 500-an pedig később jutnak szintén öt hónapos kereseti lehetőséghez.

A megyei munkaügyi központ október 1-jén indít újabb támogatott közmunkaprogramot, az önkormányzatok alkalmaznak több száz munkavállalót helyhatósági létesítmények felújításánál, korszerűsítésénél. A szervezet emellett – a rendelkezésére álló térségi foglalkoztatási alapból – anyagi forrást ad 50 pályakezdő diplomás alkalmazásához, továbbá 30 millió forinttal támogatja az egyéni tanulást választó munkanélküliek önképzését, s hozzájárul a szervezett oktatásban résztvevők útiköltségeihez is. Indul még egy roma asszisztensképző tanfolyam, harminc-negyven jelentkezőt készítenek fel a nemzetiség szervezett támogatására, főként a gyermekek tanulásának segítésére.

Gál Sándor elmondta még: szeptember végén, október elején állásbörzéket rendeznek Szabolcsban, ahol a munkaadók és a képző intézmények kínálnak majd azonnal betölthető állást és tanulási lehetőséget.

Jelenleg 36 899 munkanélküli szerepel a nyilvántartásokban Szabolcsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik