Belföld

Chavez újra elnök lesz Venezuelában

Úgy tűnik, Venezuelában továbbra is Chavez tölti be az államelnöki tisztséget. Az ellenzék ugyanakkor csalásra gyanakszik, a politikai bizonytalanság pedig tovább növeli a rekordnagyságú olajárakat.

A venezuelai nemzeti elektori tanács jelentése szerint 94,5 százalékos feldolgozottság alapján Hugo Chavez, Venezuela jelenlegi elnöke birtokolja a szavazatok 58 százalékát. Úgy tűnik tehát, hogy az ellenzék kísérlete Chavez leváltására megbukott.



Chavez újra elnök lesz Venezuelában 1

Hugo Chavez venezuelai elnök integet támogatóinak (Forrás: AP)


A szavazói testület ellenzéki tagjai azonban nem akarják elhinni, hogy még 2007 januárjáig Chavez lesz az elnök. Csalásnak tartják az eredményt, és várják a nemzetközi megfigyelők ítéletét az esetről. A kommentátorok között szerepel Jimmy Carter, volt amerikai elnök is, aki végig figyelemmel kísérte a népszavazást. A megfigyelők egyelőre elégedettek, de nyilvánosan nem hajlandók nyilatkozni addig, amíg be nem fejeződött a számlálás.


A szavazás azután történt, hogy az ellenzék megszerezte az 1999-es alkotmánymódosítás szerint elegendő aláírást a lakosság 20 százalékától Chavez visszahívására. Az ellenzék képviselői szerint Chavez túlságosan autoriter vezető, és gazdaságilag is félrekormányozza az országot. A szegények körében viszont népszerűségnek örvend annak ellenére, hogy az 1998-ban jegyzett 11 százalékos munkanélküliségi ráta 2003-ra 20,7 százalékosra nőtt. Az ötven éves elnök, aki Fidel Castrót is barátjának tartja, az augusztus 8-i heti televíziós beszédében elmondta, a népszavazás kiírását az Egyesült Államok támogatta, aki Venezuela olajexportjának 60 százalékát vásárolja fel. Véleménye szerint azért akarják őt visszahívni posztjáról, hogy helyére amerika-párti politikust válasszanak. A volt ejtőernyős azonban 2002-ben már egy katonai puccsot és tavaly egy két hónapos olajsztrájkot is túlélt.


A vasárnapi szavazás tizenhat óráig tartott, és a 14 milliós venezuelai lakosság 60 százalékát vonzotta az urnákhoz. Aki délután hatkor állt be a sorba, még éjfél után is a fővárosban várta, hogy szavazhasson. Egy szavazóhelységnél egy férfi az autójából a tömegbe lőtt: egy ember meghalt, tizenkettő pedig megsérült. A délután 5 órai merényletet rendbontásnak minősítette a város legfőbb tűz-biztosa. Ha az ellenzék nem fogadja el az eredményt, Caracasban további erőszakos cselekedetekre lehet számítani  – írja a BBC online kiadása.  


Bár a Petroleos de Venezuela SA, az állami olajvállalat kétszeres biztonsággal őrzi az olajmezőket, a finomítókat és a tárolótartályokat, ha a politikai bizonytalanságban az ellenzék sztrájkokat szervez majd, tartani lehet attól, hogy a világ ötödik legnagyobb olajexportőr országának akadozni fog az olajszállítása. Az iraki konfliktus, az OPEC kapacitás-többletének hiánya és a Jukosz termelése körüli bizonytalanságok után a Venezuela miatti aggodalmak is hozzájárulnak az olajárak további emelkedéséhez. 

A szabadpiaci olajárak hétfőn már megközelítették a hordónkénti 47 dolláros szintet. A kőolaj ára 33 centtel 46,91 dollárra, újabb rekordra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik