Belföld

84 százalékkal növelte nyereségét az Arago Rt.

Az Arago Befektetési Holding Rt. az év első felében 2,16 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, 84 százalékkal többet, mint az előző év első hat hónapjában.

A hétfőn közzétett, HAS alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a pénzügyi műveletek nyeresége 115 százalékkal 2,92 milliárd forintra emelkedett, miután a pénzügyi műveletek bevétele 37 százalékkal 4,07 milliárd forintra nőtt.

Az Arago a konszolidációs körbe három olyan társaságot vont be, amely maga is konszolidált beszámolót készít. Ezek a húsipari Pick Szeged Rt-t, a szállodaipari Hunguest Hotels Rt.-t és a pénzügyi befektetéssel és vagyonkezeléssel foglalkozó Forrás Rt. A konszoliciós körbe tartozik még az Eravis Ingatlanforgalmazó Rt., a Lillafüredi Sport Hotel Kft., a Medad Rt. és a Trace 2002 Rt. A gyorsjelentés megjegyezte, hogy a bázist korrigálták a Pick Szeged Rt. tavalyi első félévi adatainak korrekciója miatt.

Az Arago a harmadik negyedévben szerezte meg a Forrás Rt. szavazó részvényeinek többségét nyilvános vételi ajánlat keretében, több mint négy milliárd forint költséggel. A Forrás szeptember 14-én tart rendkívüli közgyűlést, ahol a személyi kérdések keretében az Arago átveszi az irányítást a társaság felett.

Az Arago konszolidált mérlegfőösszege június 30-án 65,99 milliárd forint volt, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tárgyi eszközök értéke 20,44 milliárd forintot tett ki, ami 47 százalékkal több a bázisnál. A készletek, lényegében a Pick készletei, nem változtak, 7,78 milliárd forintot tettek ki. A követelések állománya 47 százalékkal 20,44 milliárd forintra nőtt. A társaságcsportnak a félév fordulóján 10,09 milliárd forint készpénze és 3,85 milliárd forint értékpapírja volt. A készpénzállomány 12 százalékkal csökkent, az értékpapír állomány pedig a felére esett vissza.

A 7 milliárd forint jegyzett tőkéjű Arago saját tőkéje június 30-án 22,16 milliárd forintot tett ki, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az eredménytartalék 19,24 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban mínusz 4,3 milliárd forintot tett ki. A kötelezettségek összege június 30-án 42,43 milliárd forint volt, ami 5 százalék növekedést jelent a bázishoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik