Belföld

FED-ülés: biztos kamatemelés?

A FED Nyíltpiaci Bizottsága este teszi közzé döntését az irányadó kamat, illetve gazdasági folyamatok értékelése vonatkozásában.

Bár némileg gyengültek a kamatemelési várakozások, a mai üléstől az irányadó ráta 25 bázisponttal történő emelését várja a piac, a múlt heti kiábrándító júliusi foglalkoztatási adatok ellenére is. Az emeléssel 1,50 százalékra módosulna az overnight refinanszírozási ráta.


Az OTP Bank elemzői szerint biztosra vehető, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága az irányadó kamatláb további 25 bázispontos emeléséről dönt mai ülésén. Ezt az amerikai elemzők is már biztosra veszik, így elsősorban a kiadott közlemény lehet újdonság számukra, amelytől azt várják, hogy a Fed döntéshozói óvatosabb álláspontra helyezkednek a jövőbeli kamatemelésekkel kapcsolatban, tekintettel a gazdasági növekedés sérülékenység voltára.

A FED legutóbb június 30-i ülésén emelte a kamatot (25 bázisponttal 1,25 százalékra), akkor és azóta is több fórumon hangsúlyozva, hogy a várható kamatemelések csak fokozatosan lesznek. Szakértők szerint a mai várható kamatemelésnek nem lesz különösebb hatása a dollárra, ugyanakkor a további kamatemelések ütemezése a munkaerő-piaci tendenciák, illetve mérséklődő fogyasztói kiadások következtében egyelőre kérdésesek. A mai II. negyedévre vonatkozó amerikai termelékenységi adatok árfolyamhatása a kiváró hangulat miatt várhatóan csak korlátozottabb mértékű lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik