Belföld

Aventis, a Sanofi makrancos hölgye

Lezárulni látszik a kormányzati nyomással és versenyhivatali akadékoskodással tarkított, fordulatokban bővelkedő Sanofi-Aventis fúzió, amely eredetileg ellenséges felvásárlásnak indult, s mára cégházassággá szelídült.

Egyszerű leírni, hogy a francia pénzügyi felügyelet előzetes adatai szerint sikeresen zárult a francia Sanofi-Synthelabo által a rivális német-francia Aventis részvényeire tett felvásárlási ajánlat. A Sanofi által kiadott közlemény szerint az Aventis 95,5 százalékának megfelelő részvényt ajánlottak fel (a teljes részvénymennyiséget figyelembe véve közel 90 százalék az arány), vagyis amennyiben a végleges eredmények is az előzetes
Aventis, a Sanofi makrancos hölgye 1

számokat igazolják, sikeres lesz a felvásárlás. A vevő arra számít, hogy a felügyelet augusztus 12-én rukkol elő a végleges adatokkal.


Ez a történet a most már könnyen jósolható happy end ellenére számos buktatóval járt a elmúlt hónapokban. Kezdjük mindjárt azzal, hogy az év elején még szó sem volt a mostani kedélyes fúzióról. Emlékezzünk rá, hogy a Sanofi-Synthelabo január 26-án ellenséges felvásárlási ajánlatot tett a konkurens Aventis részvényeire. A francia cég akkor 47,8 milliárd eurós készpénzes-részvénycserés vételi ajánlatot, illetve alternatívaként 48,5 milliárd eurós (az ajánlat meghirdetésekor Aventis-részvényenként 60,43 eurós), csak részvénycserés ajánlatot tett a nála több mint kétszer nagyobb forgalmat lebonyolító német-francia Aventisre.


Megtartott munkahelyek


Áprilisban Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök azonnal üdvözölte a Sanofi-Aventis házasságot, mondván, hogy “sikerült Franciaországban és Európában tartani a döntéshozatal központját és a munkahelyeket”. Az Aventis igazgatótanácsának 16 tagja közül 13 szavazott a Sanofival való egyesülésre, a 13,5 százalékkal legnagyobb egyedi részvényes, a Kuwait Petroleum Company képviselője tartózkodott, és két tag nemmel szavazott. A megállapodás részeként az Aventis visszavonta a Sanofi ajánlata ellen Párizsban és New Jersey-ben benyújtott bírósági kereseteit.

A francia kormány közbelépett


Az Aventis felügyelő bizottsága és vállalatvezetése természetesen visszautasította az első ajánlatot. Sőt, amint arról a francia sajtó beszámolt más gyógyszergyárak, az amerikai Johnson and Johnson és a svájci Novartis gyógyszergyár részéről felmerült, hogy beszállnak a versenybe, elhárítandó a Sanofi ellenséges lépését. A Sanofi persze ettől nem jött zavarba, ehelyett jelezte: ha megjelenne egy váratlan, új ajánlattevő az Aventisre, akkor megemelnék a vételi ajánlata összegét.

Tán még ma is tárgyalnának az érintett felek, ha a francia kormányzat tavasszal nem lép közbe, s nem áll ki a fúzió mellett. Igaz, az Aventisre irányuló kormányzat nyomásnak ára volt, a Sanofi kénytelen volt 9 milliárd euróval megemelni a vételi ajánlatot. Annak ellenére is, hogy csupán a Novartis jelentkezett alternatív vevőként, és az Aventis kérésére tett ideiglenes értékű gesztust aligha tekinthetjük komoly ajánlatnak.


Nemcsak vettek, adtak is


Az EU versenypiaci hatóságai nem sokat akadékoskodtak. Hamar megegyeztek a francia céggel, hogy a tisztességes verseny szabályainak megtartása érdekében a Sanofi eladja több termékének licencét. A Sanofi azt is vállalta, hogy csökkenti részvényei számát az Estorra vállalatban, mert abban az Aventis is tulajdonos.

Kellemetlen kérdések órája


Némi vesszőfutás persze még várt az ily módon összeboronált cégekre. Tegyük hozzá: nem a francia versenyhivatal részről. Az Egyesült Államok versenyügyi szakhatósága ellenben feltett néhány kellemetlen kérdést a „házasulandóknak”. Bár, ettől függetlenül az elemzők már akkor úgy számoltak: a második negyedév végére megvalósul az üzlet.


Komoly fennakadásra már csak azért sem lehetett számítani, mert a Sanofi már korábban megállapodott a GlaxoSmithKline Plc-vel, hogy eladják az Arixtra és Fraxiparine gyógyszereit, illetve egy üzemüket. Így lehetett elkerülni a dominanciát a trombózisgátló gyógyszerek piacán, mivel az Aventis kínálatában is ott szerepel a hasonló célú Lovenox.


Az ördög a részletekben


Akárhogy is nézzük, a versenyjogi kitérőkkel tarkított, kacskaringós történet végére kibontakozik a világ harmadik legnagyobb gyógyszergyártó cégének sziluettje. Az 55 milliárd eurós tranzakció során létrejövő Sanofi-Aventis várhatóan több mint 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd.


Igaz, biztosat csak azután lehet modani, ha a párizsi tőzsdei felügyelet várhatóan csütörtökön közzé teszi végleges jelentését. Azt követően megkezdődhet a fúzió napi aprómunkája.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Afrikai meleg tör Magyarországra

Húsz fok feletti meleget hoz a kései vénasszonyok nyara, de a hétvégén komoly viharokkal fizethetjük meg az árát – tipikus nyári időjárási helyzet alakul ki hazánkban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.