Belföld

Indul a friss magyar kontingens Irakba

Napokon belül Irakba érkeznek azok a magyar katonák, akik a most ott szolgáló kontingens tagjait váltják. Az alapos kiképzést kapott önkénteseket pénteken Kaposváron köszöntötték, és egyben búcsúztatták.

A Magyar Honvédség legkiválóbb katonái fognak megérkezni néhány napon belül Irakba – mondta Iváncsik Imre, a tárca államtitkára a mintegy kétszáz fős állomány búcsúztatásán. A misszió körüli politikai hullámverés ellenére a mandátum lejártáig végigviszik a küldetést, és ez is emeli majd a magyar katonák presztízsét – tette hozzá.

Az Országgyűlés felhatalmazása egyébként december 31-ig szól, de nem kizárt, ha a Parlament úgy dönt, akkor tovább is maradnak a katonák Irakban. A 200 kiutazót több mint 500 jelentkezőből választották ki, majd több hónapos kiképzésen vettek részt. A csapatban nyolc nő is utazik, van köztük harcijármű-vezető és orvos is.

Az előkészítő csoport pénteken indul Szolnokról. Értesülések szerint a főerő a jövő hét közepén száll majd repülőre Taszáron, vagy Szolnokon. A most induló kontingens az iraki állomány kétharmadát váltja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik