Belföld

Várhatóan nem változtat a kamaton az EKB

Az Európai Központi Bank várhatóan változatlanul hagyja csütörtöki tanácsülésén a történelmileg mélyponton, 2,0 százalékon lévő irányadó kamatokat.

A tartósan alacsony szinten lévő kamatok támogathatják a konjunkturális élénkülést. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke az elmúlt hetekben többször is aggodalmát fejezte ki a magas olajárak miatt. Az infláció az eurózóna tagországaiban emiatt átlépte a 2 százalékos szintet, elvben meghaladta azt az ütemet, amit az EKB az árstabilitás határának tekint. Júliusban az eurozónában 2,4 százalékot ért el az éves szintű infláció, ám az EKB ennek ellenére középtávon biztosítottnak látja az árstabilitást.

Az elemzők arra számítanak, hogy az EKB majd csak az év végével emeli a kamatokat. Az amerikai Federal Reserve a múlt hónapban hajtott végre fordulatot, négy év óta első ízben módosította a kamatszintet, 1,0 százalékról 1,25 százalékra emelte fel az irányadó kamatot. Az EKB az európai konjunkturális helyzetnek az amerikaitól való eltéréseire való tekintettel nem követte ezt a lépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik