Belföld

Kenőpénzért lehet olimpiát venni

A BBC tényfeltáró riportja bizonyítékokkal igazolja, hogy a NOB két tagja nem kevés pénzért segítséget ajánl a londoni olimpiai pályázat támogatásáért cserébe.

Az angol televizió titokban készített képsorain a bulgár Ivan Slavkov látható, aki éppen arról egyezkedik, hogyan biztosíthatná 20 NOB tag szavazatát a 2012-re kandináló londoni olimpia odaítélésére.

Slavkov a magukat londoni üzletembereknek kiadó BBC riportereknek azt mondta: a bizottság egyes tagjait a sport érdekli, vannak azonban olyanok is, akik bizonyos előnyökben érdekeltek. Egy konkrét tagról a bulgár képviselő úgy beszélt, hogy bár szereti Párizst, a pénzt jobban kedveli. Későbbi találkán Slavkov már konkrét 3 millió 400 ezer euróban nevezte meg azt az összeget, amely elegendő lehetne 20 szavazat megszerzésére.

A NOB bulgáriai tagja a Salt Lake City rendezési jogának odaítélésénél már korrupció gyanújába került, most azzal védekezik, azért találkozott a tisztességtelen ajánlattal előállókkal, hogy leleplezze az alkut kínálókat. A BBC riporterei korábban már Muttaleb Ahmadról, az Ázsiai Olimpiai Bizottság elnökéről is leleplező képsorokat készítettek.

A 2012-es nyári játékokra London mellett Párizs, New York, Madrid és Moszkva jelentkezett. A NOB 2005-ben dönt a városok pályázatairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik