Belföld

Bush betiltaná az azonos neműek házasságát

George Bush amerikai elnök katolikus szavazók előtt ígéretet tett, hogy megválasztása esetén mindent megtesz az azonos neműek házasságának és a humán klónozásnak a betiltásáért, valamint az abortusz jogi lehetőségének korlátozásáért.

A metodista vallású Bush a világ legnagyobb világi katolikus szervezete, a Kolumbusz Lovagrend tagjainak dallasi (Texas állam) gyűlésén beszélt, amelyet pártsemlegesnek hirdettek meg.

A résztvevők üdvrivalgással fogadták az elnököt, és az kiabálták: “még négy évet”. Carl Anderson, a világon 1,7 millió tagot számláló lovagrend feje dicsérte az elnököt, amiért ellenzi a magzatelhajtáshoz való jog kiterjesztését és az azonos neműek házasságát. “Köszönjük az elnök úrnak, hogy helyreállítja hivatala erkölcsi egységét” – mondta Anderson.

Bush beszélt az imádság erejéről, a “Mindenható Istenről”, elítélte azt “a kormányon belüli kultúrát, amely idegenkedik és fél a vallási indíttatású felebaráti szeretettől”. “Ezt meg fogjuk változtatni. Az állam nem szabad hogy egy legyen az egyházzal, és az egyháznak semmiképpen nem szabad egynek lennie az állammal, de az államnak soha nem szabad félnie az egyház jótékony munkájától” – jelentette ki Bush.

Az elnök mindig politikai bázisa fő erejének tekintette a keresztény konzervatívokat, de azóta, hogy a 2000. évi választáson az elnökjelöltek – ő és a demokrata párti Al Gore – erősen megosztották a katolikusokat, Bush kampánya fő célpontjának tekinti az amerikai katolikus közösséget. Nem mellékes körülmény, hogy mostani ellenfele, John Kerry katolikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik