Belföld

Tovább riadóban: a Heathrow volt a cél?

A londoni Heathrow repülőtér elleni merénylet tervezésében is részt vett a korábban letartóztatott al-Kaidás pakisztáni mérnök.

Egy, a nemzetközi terroristaszervezet pakisztáni sejtjének felkutatásáért felelős tisztviselő beszámolt arról, hogy a július közepén letartóztatott Muhammad Naím Núr Hán – más néven Abu Talha – az al-Kaida egyik fő hadműveleti főnöke volt. Mint a biztonsági tisztviselő elmondta, Han internetes honlapokat és titkos kódrendszert készített az al-Kaida számára, és részt vett merényletek tervezésében is. A terrorista a kilencvenes évek végén csatlakozott a szervezethez, és fegyveres kiképzést is kapott Afganisztánban.


A terroristát az Egyesült Államokban is keresték, fejére 5 millió dollárt tűztek ki, és egyes magyarázatok szerint az ő vallomása alapján léptettek életbe magasabb szintű biztonsági készültséget amerikai pénzügyi létesítményeknél.

A londoni repülőtér ellen tervezett esetleges terrortámadás hírét azután hozták nyilvánosságra, hogy katonai szakemberek megkérdőjelezték az Egyesült Államok egyes részein kihirdetett riadó bevezetésének megalapozottságát. A Financial Times hétfői értesülései szerint nemzetbiztonságért felelős szakértők elismerték, hogy három-négy évvel korábbi terrorfenyegetésekre vonatkozó információk alapján rendeltek el vasárnap riadót New York és környékén.
 

Mint ismeretes, vasárnap „magasra” emelték a terrorkészültség szintjét New Yorkban és Washingtonban, miután az FBI értesülései szerint több fontos pénzügyi intézmény épülete ellen támadást tervez az Al-Kaida. A CBS akkori információi szerint az Al-Kaida terrorszervezet legközelebbi támadásának célpontjai között van a New York-i tőzsde épülete, a Világbank washingtoni székháza, és a Nemzetközi Valutaalap épülete is. Ezen kívül a New York-i Citigroup és a Prudential Financial Center szerepel még a listán.

 A vasárnapi riasztással kapcsolatban több olyan vélemény látott napvilágot, miszerint a riasztás valódi célja a demokraták elnökjelöltjének médiabeli háttérbe szorítása volt. Frances Townsend nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: “az egésznek semmi köze nincs a demokraták múlt heti jelölőgyűléséhez”. A tanácsadó arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy vajon a veszélyeztetett épületek esetében továbbra is fennáll az esetleges támadás lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik