Belföld

Továbbra is jön az olaj a Barátságon

A Mol tudomása szerint a Jukosz kifizette az augusztusra vonatkozó csővezetéki export tarifáját és az augusztusi szerződéses olajmennyiség jelentős része már útban van a Barátság kőolajvezetéken - közölte a magyar olajtársaság csütörtökön.

A BÉT hivatalos honlapján megjelentetett közlemény szerint nem lesz jelentős fennakadás a Barátság kőolajvezetéken történő szállításokban akkor sem, ha az orosz olajipari vállalat, a Jukosz a jövőben nem lenne képes a tervezett mennyiség szállítására.

A Mol közleménye szerint a magyar vállalat a Jukoszon kívül több nagy orosz kőolajtársasággal áll napi kapcsolatban, tőlük rövid távú szerződések keretében és az azonnali piacon rendszeresen vásárol. A Mol csoport jelenlegi olajimportjának jelentős részét a Jukosz-tól szerzi be, és az olajszállítás a mai napig is zavartalanul folyik.

“A Mol meg van győződve arról, hogy képes lenne a szükséges kőolaj mennyiséget más szállítóktól beszerezni a pénzügyi feltételek jelentős változása nélkül” – áll a közleményben.

A közleményben megjegyzik, hogy a kőolajexportnak az orosz gazdaságban betöltött stratégiai szerepe miatt az Energiaügyi Minisztérium koordinálja a orosz kőolajexportot azzal a céllal, hogy biztosítsa a tervezett kvóták teljes kihasználtságát.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a Mol csoport szükség esetén rendelkezik alternatív kőolaj import útvonallal az évi 10 millió tonna szállítási kapacitású Adria kőolajvezeték révén is. A magyar piac ellátását rendkívüli helyzetben biztosíthatja a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetség által tárolt 90 napos folyékony szénhidrogén készlet és egy hasonló – bár kisebb – stratégiai készlet létezik Szlovákiában is – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik