Belföld

Mitől hízik a forint?

Forró pénzek, gyenge dollár, erős zloty, kedves pénzügyminszter, no és a belpolitikai uborkaszezon - nagyjából ezzel magyarázzák az elemzők a forint mostani rekordárfolyamát. Mit lép a jegybank?

Tavaly május vége óta nem volt olyan erős a forint, mint most: csütörtökön reggel a bankközi devizapiacon 246,60/80 forinton nyitott az euró. A kereskedők értetlenül álltak a külföldiek kitartó forintvásárlása előtt.


A tengerentúlon persze már néhány órával korábban sejteni lehetett, hogy valami készül. Szerdán éjszaka ugyanis New Yorkban 246,50 forintra süllyedt az euró, így a forint 12,63 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 43 bázisponttal erősebben a szerdai helyzeténél. Itthon csütörtökön reggel a kereskedés első félórájában 246,60 és 247,30 forint között mozgott a kurzus, a piacon nem tartják kizártnak, hogy a külföldi kereslet hatására a forint tovább erősödik.






Verbális intervenció

Elemzők szerint a jegybank nem nyúl a kamatokhoz augusztus 16. előtt. Akkor publikálják az MNB inflációs adatait, illetőleg augusztus 5. után már ismertek lesznek az államháztartási hiány júliusi tényadatai is. Tehát a mainál megalapozottabb döntési helyzetben lesz a Monetáris Tanács. Verbális intervencióra azonban addig is lehet számítani, tehát valószínű, hogy az MNB vezető tisztségviselői nyilatkozatokkal próbálják befolyásolni a befektetőket.


A jegybank óvatos lesz


Fundamentális oldalról nem megalapozott a mostani erős forint-árfolyam, a költségvetési oldalon ugyanis sok a bizonytalanság – hangsúlyozta Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Mint mondta, jórészt erre alapozza vélekedését, hogy a közeli napokban nem várható az MNB részéről kamatcsökkentés.

Más érvek is a kamatcsökkentés ellen szólnak – tette hozzá. Így például a minapi, Szekeres Imre MSZP-s politikustól származó kritika miatt az MNB valószínűleg a látszatát is kerülni fogja annak, hogy esetleg erre a politikai nyomásra reagálna. Arról nem is szólva, hogy a jegybank illetékesei korábban már kijelentették: semmiképpen sem akarnának árfolyamot befolyásoló kamatpolitikát folytatni.






A lakosság nem kapcsolt

A mostani erős forintárfolyam hatása még aligha gyűrűzött át a lakossági hitelfelvevők tudatába. Ezért kevéssé valószínű, hogy a devizahitelek piacán roham alakulna ki. Annál is kevésbé, mert a lakossági reakcióidő miatt ez csak hosszabb távú tendenciák esetén várható. 

Gyenge dollár, erős zloty


Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy vajon mi generálja az erős forintárfolyamot, Nyeste Orsolya a világpiaci hatások közül a dollár erősödésére és az ennek nyomán gyengülő euróra hívta fel a figyelmet. De a regionális hatásoktól sem lehet eltekinteni – tette hozzá, így például a lengyel jegybank 25 bázispontos kamatemelése, figyelembe véve, hogy a varsói piac további 100 bázispontos kamaterősödésre spekulál, azt a vélekedést támasztja alá, hogy a zloty mostani erős árfolyama tartósan fennmarad. A zloty és a forint árfolyama pedig a korábbi tapasztalatok alapján hajlamos együtt mozogni.






 

 

Forró pénzek

Nyeste Orsolya is úgy vélekedett, hogy a mostani forintárfolyam mögött nem a hosszú távú, konvergencia-befektetők érdeklődése áll, inkább a rövid távon gondolkodó spekulációs tőke hatását lehet feltételezni.

A pénzügyminiszter számlája


Hasonlóan vélekedett Samu János, a Concorde elemzője. Szerinte sincs fundamentális alapja a mostani erős forintárfolyamnak. Hiányoznak ugyanis az ezt megalapozó kedvező hírek a külső, de különösen a belső egyensúlyról.


Az erős forint árfolyam szerinte nem tekinthető hosszú távú tendenciának, hiszen a nyugodtabb külföldi befektetők, mint például a nyugdíjbiztosítók aránya tavasz óta stagnál. Tehát inkább a forró pénzek áramlanak most a forintpiacra. Emellett szerinte is jelentős a zloty-hatás, továbbá az EU-választások után elnyugodó belpolitikai helyzetről sem szabad elfeledkezni, illetve a befektetők szempontjából kedvező nyilatkozatokat tevő új pénzügyminiszter számlájára is írható egy kevés a forint erősödéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik