Belföld

Már a sörgyártók is a visszaváltható üveget támogatják

Heteken belül a gazdasági kabinet elé terjeszti a termékdíjak módosításának tervezetét a környezetvédelmi minisztérium. Az előirányzott csomagolási termékdíjak emelését immár a söripar képviselői is támogatják - írja a Világgazdaság.

A környezetvédelmi tárca 2005-től megszüntetné a hígítók és az oldószerek után kivetett termékdíjakat és újabbakat vetne ki az elektronikai és elektromos eszközökre, valamint a gépjárművekre.

Tátrai Miklós a minisztérium közgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a tervezet értelmében a hasznosítási kötelezettség túlteljesítése esetén az érintett cégeknek lehetőségük lehetne a 100 százalékos mentesség megszerzésére. Az italcsomagolásoknál pedig a zöld tárca kitart a darab alapú termékdíj bevezetése mellett.

A söripar képviselői korábban nem üdvözölték a tervezetet, azonban már támogatnák a darab alapú termékdíj kivetését. Reményeik szerint az új költség a hazai töltők piaci helyzetét erősíthetné a Németországból beáramló olcsó dobozos sörökkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik