Belföld

Augusztustól jönnek az új típusú jogosítványok

Augusztustól Magyarországon is bevezetik az egységes európai uniós jogosítványt. A régebben kiadott vezetői engedélyek azonban továbbra is használhatóak lesznek az EU összes tagállamában - írja a Népszabadság.

Az Európai Gazdasági Közösség 1991-ben született irányelve szerint a tagállamokban kiadott valamennyi jogosítvány kölcsönösen elfogadott. A rendelkezés szerint tehát minden korábban kibocsátott magyar vezetői engedélyt érvényes az EU országaiban. Az EU régebben csatlakozott tagállamaiban azonban már évekkel ezelőtt bevezették az egységes formátumú vezetői engedélyt. Magyarországon augusztusban történik az átállás.

A változás nem érinti a már korábban kiadott engedélyeket. Az új típusú jogosítvány a 2001-ben bevezetett plasztikkártyához lesz hasonló. Mindössze olyan formai változások történnek majd, mint például az EU zászlajának és a tagállamok összes nyelvén írott “jogosítvány” szónak a megjelenése. Az átállás az adattartalom bizonyos bővülését is jelenti, a leglényegesebb, hogy az engedély hátoldalán az alkategóriákat is külön sorban tüntetik majd fel, s eltűnnek az eddig alkalmazott kódok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik