Belföld

Akadozik a dohánytermesztők termelés-finanszírozása

Termelés-finanszírozási gonddal küzdenek a dohánytermesztők, s emiatt a hazai termés 80 százalékát adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tízezer család került nehéz anyagi helyzetbe - állította Lenti István, a térségi önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke.

A csőd közeli állapot ezért alakult ki, mert a termelők nem kapták meg a 2003-as évre járó 320 millió forint összegű minőségi prémiumot. Továbbá késik az idei hazai és európai uniós támogatások kifizetése is, eddig csak 8000 forint hektáronkénti előleget vehettek az érintettek – mondta a testületi vezető. Hozzátette: a dohánytermesztők az idén eddig átlagban hektáronként 600 ezer forint termelői költséget fizettek ki, s a betakarításig még 400 ezer forintot kellene megelőlegezniük, amire képtelenek.

Lenti István szerint a megoldás az lenne, ha a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium minél hamarabb kifizetné a dohánytermelők nemzeti és európai uniós támogatásának összegét. Megjegyezte, hogy a szabolcsi önkormányzat mezőgazdasági bizottságának álláspontját támogatja a dohánytermesztők térségi érdekvédelmi szervezete és az agrárkamara is.

Az elnök a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy “elengedhetetlen az ágazat jövőjének a tisztázása”. Kifejtette: a legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcsban korábban mintegy 10 ezer hektáron termesztettek a dohányt, évente 14 ezer tonna termést takarítottak be. Ezzel szemben az idén már csak 4500 hektáron termesztenek dohányt, mert 8500 tonna átvételére kötöttek szerződést a gyárak, amelyek közül kettő is bezárt a közelmúltban, s nem tudni mi lesz a jövőben – hangsúlyozta Lenti István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik