Belföld

14 havi csúcson a forint – az elemzők sem értik

2003 május vége óta nem volt ilyen erős a forint, mint most: csütörtökön reggel 246,60/80 forinton nyitott az euró. A kereskedők egyelőre értetlenül állnak a külföldiek kitartó forintvásárlása előtt.

A bankközi devizapiacon csütörtökön reggel 246,60/80 forinton nyitott az euró, csaknem egy forinttal alacsonyabban a szerdai 247,80/248,00 forintos jegyzésnél. Szerdán éjszaka New Yorkban 246,50 forintra süllyedt az euró, így 2003 május vége óta nem volt ilyen erős a forint, mint most. A forint 12,63 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 43 bázisponttal erősebben a szerdai helyzeténél.

Csütörtökön reggel a kereskedés első félórájában 246,60 és 247,30 forint között mozgott a kurzus, a piacon nem tartják kizártnak, hogy a külföldi kereslet hatására a forint tovább erősödik.

A dollár a forint erősödésének hatására 204,50/70 forintra gyengült a szerdai 205,30/50 forintos árfolyamról.

Úgy tűnik, hogy a forintpiacon elmarad a várt likviditásbővülés, a tartalékolási periódus végéig már valószínűleg magasan maradnak a rövid lejáratú kamatok. A 12,30/50 százalékos overnight és a tomnext kamatszint csaknem egy hete alig változik. A hosszabb lejáratokon azonban a forint erősödésével párhuzamosan várhatóan folytatódik az erőteljes kamatcsökkenés – mondják a piacon.

Elemzők egy része nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a kiadott új ülésezési rendtől eltérően a Monetáris Tanács (MT) jövő hétfőn az irányadó kamatról is döntsön, ami esetleg egy jelzésértékű (25 bázispontos) csökkentés lehet. A hétfői kamatvágás esélyét rontja, hogy jövő csütörtökön (augusztus 5-én) jelenik meg az államháztartási hiány júliusi tényadata, melyet többek szerint megvár majd az MT. A Pénzügyminisztérium korábbi előrejelzése szerint a júliusi hiánnyal együtt már az éves előirányzat 95 százalékára emelkedne a deficit.

Élénkülésre számítanak az állampapírok másodpiacán, és az egyéves diszkont kincstárjegy mai aukcióján is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik