Belföld

Teljesen átalakul az Egyetemi Könyvtár

Teljesen átalakítják az Eötvös Lóránd Tudományegyetem könyvtárát, ahol a 21. század igényeinek megfelelő szolgáltatások megteremtése mellett meg akarják őrizni az épület műemlék termeit és az évszázados könyvritkaságokból álló gyűjteményt - számolt be szerdán az intézmény főigazgatója arról, hol tartanak a már több éve kezdett átalakítások.

“Most egy nagy munka közepén vagyunk, amely az Egyetemi Könyvtárban három éve kezdődött meg, de most ért egy olyan látványos szakaszába, ami a közvéleményt jobban érdekelheti” – mondta Szögi László.

Hozzátette: az összesen mintegy félmilliárd forintos költségvetésű átalakítás célja, hogy a 21. század igényeinek megfelelő, internet-kapcsolattal, digitális másolási lehetőséggel ellátott modern könyvtár jöjjön létre, a kari könyvtárak gyűjteményeit összefogó integrált számítógépes katalógussal.

Ennek érdekében idén nyáron, egy többéves munka eredményeként áthelyezték a katalógustermeket, és helyükre 76 férőhelyes, több részből álló olvasótermet alakítottak ki internet-kapcsolattal. Folytatódott továbbá a könyvtár nagy értékű 16., 17. és 18. századi gyűjteményének leválasztása és biztonságos őrzési körülményeinek kialakítása. A jövőben még egy 94 férőhelyes olvasóterem kialakítását is tervezik. Az átalakítás költségeinek legnagyobb részét, 280 millió forintot egy pályázattól remélik, a többit saját költségvetésből és állami támogatásokból finanszírozzák majd.

Tájékoztatása szerint a munkálatok szintén idén nyáron érték el a Ferenciek terén álló, 1876-ban épített könyvtár freskókkal díszített nagy olvasótermét, amelyben – műemlék jellegénél fogva – a modern szolgáltatásokat biztosítani nem lehet, így a későbbiekben itt kapnak helyet a tudományos rendezvények és itt dolgozhatnak a speciális kutatómunkát végzők is, hiszen ide kerül a 18. századi állomány egyik része. “Ebben teremben kívánjuk bemutatni majd időszaki kiállításokon értékeink egy-egy részét is, megteremtve alapját az ország legrégibb egyetemén már régóta hiányzó egyetemi múzeumnak is” – tette hozzá.

Közölte: míg a 16. századi állomány számítógépes feltárása már elkészült, a 17-18.századi gyűjteménnyel kapcsolatos munkálatok még több évet vesznek igénybe. A címlapokról digitális felvétel is készül, amely fokozatosan az interneten is elérhető lesz – fűzte hozzá. Ugyanakkor, mint mondta, a régi dokumentumoknál óriási feladat az esetleges fertőtlenítés, tisztítás és restaurálás, amely azonban csak a 16-17. századi állományból csaknem 3000 kötetet érint. Ez 100 ezer forintos átlagárral számolva 300 millió Ft-ot igényelne – tette hozzá. Hangsúlyozta: a ritkaságok nemzeti kulturális örökséget képviselnek, mivel több olyan kötet is van a gyűjteményben, amelyből csak két vagy három példány létezik az egész világon.

A könyvtár számít, hogy ebben a munkában a mindenkori kormánytól rendszeresebb, állandó támogatást kapnak. Az Orbán- és a Medgyessy-kormány is öt-öt millió forintot adott erre a célra, ugyanakkor a könyvtár dologi költségvetése 12 éve ugyanazon a szinten van, sőt, az idén az ELTE nehéz anyagi helyzete miatt 22 millió forintot vontak el – jegyezte meg a főigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik