Belföld

Raiffeisen: 9,8 milliárd forint adózott eredmény félévkor

A Raiffeisen Bank az idén az első fél évben 9,87 milliárd forint adózás utáni eredményt ét el, ami 55 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - ismertette Horváth Krisztina, a bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón.

A nem konszolidált, IAS alapján összeállított mérleg szerint a bank mérlegfőösszege egy év alatt 33 százalékkal, 982 milliárd forint fölé emelkedett június 30-ig. Az adózás előtti eredmény az idén az elő fél évben 13,3 milliárd forintot tett ki, 43 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Horváth Krisztina elmondta, hogy az ügyfélhitelek meghaladták a 733 milliárd forintot, ezen belül egy év alatt jelentősen, 54 százalékkal 387 milliárd forint fölé nőtt a devizában nyújtott hitelek mértéke. A forinthitelek a tavaly azonos időszaki mértékkel megegyezően 345 milliárd forintot tettek ki. Az ügyfélbetétek félévi, 665 milliárd forint feletti összege 52 százalékkal nőtt egy év alatt. A betéteken belül 61 százalékkal, 578 milliárd forintra nőtt a forintban elhelyezett betétek, míg 10 százalékkal, 87 milliárd forintra a devizában elhelyezettek betétek összege.

A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról, hogy az elmúlt fél évben alig akadt igény a támogatott lakástermékek iránt, annál jelentősebben nőtt a devizában igényelt hitelek összege. “A bank jelzáloghitel állománya a fél év végén 37 milliárd forintot tett ki, a fél évben 4-5 milliárd forint új hitelt nyújtottunk” – fűzte hozzá. Megemlítette, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek 90 százalékát devizában igénylik az ügyfelek, ez az arány a lakáscélú hiteleknél 80 százalék.

A vállalati ügyfelek száma az elmúlt 6 hónapban 11 százalékkal, az elmúlt egy évben 20 százalékkal nőtt. A vállalati hitelek állománya június végén 584 milliárd forint fölé emelkedett, 16 százalékkal haladta meg a tavaly azonos időszakit. A betétek állománya 327 milliárd forintot tett ki, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A lakossági ügyfelek száma a tavaly fél évihez képest 53 százalékkal 200 ezer közelébe nőtt, a hitelek állománya 58 százalékkal 83 milliárd forint fölé, a betéteké 119 százalékkal 286 milliárd forint fölé emelkedett.

Horváth Krisztina méltatta a private banking üzletág első fél éves eredményeit. Ismertette: a kezelt vagyon az egy évvel korábbit 58 százalékkal haladta meg, megközelítette a 86 milliárd forintot, az ügyfélszám 18 százalékkal háromezerre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik