Belföld

Az öbölháború óta nem látott magasságban az olajár

Szerdán délben 39 dollár fölé ment a Brent északi-tengeri olaj szabadpiaci ára. Az amerikai határidős nyersolaj árak a New York-i piacon is látványos csúcsra 42,50 dolláros magasságba futottak fel.

A Jukosz olajszállításai esetleges elakadásának hírére a szeptemberi határidős Brent 51 centtel hordónként 39,05 dollárig drágult a londoni nemzetközi olajtőzsdén, az 1990-es öbölháború óta legmagasabb értékének – a 39,12 dollárnak – közelébe került.

A piacokat elsősorban az nyugtalanítja, hogy az OPEC jelenleg gyakorlatilag teljes kapacitásaival termeli a nyersolajat, egy a Jukosz kapcsán becsülhetően napi 1,7 millió hordós kiesést nem tud pótolni. Másrészt az aggasztja, hogy várhatóan az amerikai olajtartalékok újabb – közel egy millió hordós – süllyedéséről ad ki jelentést hamarosan az amerikai kormányzat.

New York-ban is rekord ár

Szerdán a New York-i árupiac (NYMEX) korai kereskedésében már 66 centtel drágult a határidős nyersolaj: az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára szeptemberi szállításra ezzel a drágulással 42,50 dollárig ment fel. Ezen a piacon ez volt a legmagasabb ár a kereskedés 1983-as indítása óta. A legutóbbi árrekordot idén június 2-án mérték 42,45 dollárral.






Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik