Belföld

Megkezdődött az orosz bankpiac megtisztítása

Az orosz jegybank szerdán visszavonta négy kisbanktól a működési engedélyt. Közlése alapján elsősorban jelentéseik megküldésével késlekedtek, de egyes esetekben fizetési kötelezettség teljesítése is elmaradt.

Elemzők szerint várható volt a lépés, mert a jegybank a bankszektor rendbetételét helyezte kilátásba a közelmúlt válságjelei után. Szakértők emlékeztetnek, hogy Oroszországban módfelett elszaporodtak a bankvállalkozások, számuk 1200 körül van, ellenőrzésük nehéz, a szabályokat nem mind képesek vagy akarják betartani. Orosz elemzők nemrég úgy vélekedtek, hogy az orosz bankszektor iránti bizalmi válság folytatódik, és mindaddig feszültségek lesznek, amíg a szektor válságának alapvető okait nem kezelik megfelelően. A pénzügyi szakemberek javasolták, hogy a jegybank mihamarabb szabaduljon meg a bizonytalan likviditású kisbankoktól.

Július elején az orosz jegybank 7 százalékról 3,5 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankok kötelező tartalékolását, növelendő a bankrendszer likviditását. Akkortájt a betétesek tömegével vették ki pénzüket a magánbankokból az 1998-ashoz hasonló pénzügyi válságtól tartva, és a pénzkivétel több bank fizetőképességét veszélyeztette. A bankrendszerben a múlt hónap elején bizalmi válságot keltett az a szóbeszéd, hogy a hatóságok feketelistát állítottak össze a bezárásra ítélt bankokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik