Belföld

Még az idén értékesítik a Malévot

A kormány elfogadta a Malév privatizációs koncepcióját, amely szerint nyílt, egyfordulós pályázatot írnak ki a teljes, közel 100 százalékos állami részvénycsomagra.

A tranzakció zárását még az idén tervezik – mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az ajánlattevőnek biztosítania kell a nemzeti légitársasági jelleg megtartását, át kell vállalnia az adósságot és a Malév tőkéjét is emelnie kell – mondta a szóvivő.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány 10 milliárd forrás biztosításáról döntött. Ebből 7 milliárd forintot a múlt év végén megkapott a Malév, 3 milliárd forintot pedig ahhoz a feltételhez kötöttek, hogy a vállalat költséghatékonyan működjön, közel nullszaldós gazdálkodást folytasson, és tegye meg a szükséges lépéseket a szervezet átalakításához. A 3 milliárd forintról október végén döntenek – tetet hozzá Gál J. Zoltán.


A lehetséges vásárlók közt van a forgalmát tekintve negyedik legnagyobb kínai légitársaság, a Hainan Airlines (HNA), amelyben – Soros György magyar származású milliárdos 14,8 százalékban tulajdonos. A francia-holland Air France-KLM is jelezte korábban, hogy szívesen vásárolna kisebb részesedést a Malévban. Az osztrák Austrian Airlines pedig a harmadik kérő lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik