Belföld

Kétszáz zsidó fordított hátat Franciaországnak

Franciország és Izrael kapcsolataiban új fejezetet nyitott az élénkülő francia antiszemitimus. A kétszáz zsidó Izraelbe települése pedig csak ront a helyzeten.

A Franciaország és Izrael közti feszült viszonyt tovább élezi, hogy szerdán kétszáz francia zsidó emigrál Izraelbe – írja a BBC Online.


A két ország kapcsolata akkor kezdett elhidegülni, amikor Ariel Sharon kérte a francia zsidókat, hogy a fokozódó antiszemitizmus miatt hagyják el Franciországot. Sokak szerint az ötmilliós arab kisebbség felelős a zsidógyűlölet újabb hullámáért. 

A  zsidókat a tel-avivi reptéren személyesen Sharon elnök fogadja.  Az izraeli kormányfő felhívása előtt néhány nappal egyébként maga Jacques Chirac ígérte meg, hogy visszaszorítja országában az antiszemitizmust. Mint ismeretes május-júniusban sírgyalázással és nyílt, személy elleni agresszióval eldurvultak a zsidóellenes megnyilvánulások.

A párizsi zsidó közösség különleges búcsúceremóniával készült az országot végleg elhagyó 200 zsidó búcsúztatására. Évente körülbelül 2000 francia zsidó utazik rendszeresen Izraelbe, vallási vagy megélhetési okokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik