Belföld

30 milliárdot igényeltek a kkv-k a versenyképességi programon

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében eddig 5534 pályázatot nyújtottak be és a prioritások között a kis- és középvállalkozások támogatására kiírt pályázatok váltották ki a legnagyobb érdeklődést.

Novák Csaba, a GVOP irányító hatósága főosztályvezetője elmondta, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére kiírt felhívásokra összesen 4287 pályázat érkezett 32,8 milliárd forint támogatási igénnyel, ebből 7,2 milliárd forintot igénylő 1421 pályázatot fogadtak be.

A kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó pályázatok közül a legnagyobb érdeklődés a technológiai fejlesztések iránt mutatkozik. Erre a címre 2651-en pályáztak 30,6 milliárd forint támogatást igényelve.

Népszerű a kis- és középvállalkozások körében a vállalkozói ismeretek bővítését támogató pályázati kiírás, amelyre 1458 pályázatot adtak be mintegy 1 milliárd forint támogatásra. A befogadott 639 pályázattal 350 millió forint támogatást igényelnek a kis- és középvállalkozások a vállalkozó ismeretek bővítésére.

Az irányító hatóság adatai szerint a GVOP beruházás-ösztönzésre kiírt felhívásaira 69 pályázatot adtak be 7,6 milliárd forint támogatásra. Ebből 31 pályázatot fogadtak el, amelyek igénye 3,5 milliárd forint.

A kutatási, fejlesztési, innovációs tevékenységet segítő pályázati kiírásokra 1.153 pályázatot nyújtottak be mintegy 45 milliárd forint támogatásra. A befogadott 544 pályázat 14,5 milliárd forintot igényelt, többségüket az egyetemek adták be.

Az információs társadalom és gazdaság fejlesztésére meghirdetett pályázatokra 385-en küldték be pályázatukat 49 milliárd forint támogatásra. Ebből 39 pályázatot befogadtak 8,5 milliárd forint támogatás igénylésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik