Belföld

Megegyezés a Daimler-nél: kiütéssel nyert a munkaadó

A munkaadói oldal "modellértékűnek", az üzemi tanács elnöke "tisztes kiegyezésnek" nevezte a péntekre virradó éjjel a DaimlerChrysler konszern sindelfingeni gyáregységében létrejött munkaügyi megállapodást.

A napok óta tartó tárgyalásokat lezáró kompromisszum lehetővé teszi a cégvezetés által kitűzött évi 500 millió euró bérköltség-megtakarítást Sindelfingenben. Ennek egyik összetevője, hogy csökkennek az egyes németországi Daimler-üzemek közötti munkaidő-különbségek; ez a württembergi gyáregységek (Sindelfingen, Untertürkheim) kiváltságos bértarifáinak feláldozását takarja. Másrészt a jövőben a sindelfingeni törzsgyáregységben lehetővé válik heti 40 órás munkaidőt tartalmazó munkaszerződések megkötése a tervezési és fejlesztési részlegekben.

Az üzemi tanács abba is belement, hogy a konszern 160 ezer németországi alkalmazottja 2006-tól kezdve lemond a korábban kikötött évi 2,7 százalékos béremeléséről.

A munkavállalói oldal cserébe garanciát kapott a cégvezetéstől arra, hogy 2012-ig megmarad az a 6000 német munkahely, amelynek Dél-Afrikába való áthelyezése a főnökség legsúlyosabb érve volt a takarékossági csomagról hetek óta tartó huzavonában.

Erich Klemm, az üzemi tanács elnöke “fájdalmas áldozatokkal” járó kompromisszumnak minősítette az egyezséget; egyúttal dicsérte és országos méretekben egyedülállónak nevezte a főnökségtől kapott garanciát a munkahelyek 2012-ig való fennmaradására.

Jürgen Schrempp, a DaimlerChrysler igazgatótanácsának elnöke egész Németország számára “modellértékűnek” nevezte az egyezséget. Mint a reggeli sajtóértekezleten fogalmazott: az országnak nincs szüksége a munkaidő általános szabályozására, sem a pihenő- és szabadnapokról folyó vitára. A német vállalatoknak arra van szükségük, hogy “szabadon lélegezhessenek a megrendelési ciklusok függvényében – vagyis rugalmasságra” – szögezte le Schrempp.

A konfliktust a főnökség azon fenyegetése robbantotta ki, hogy egy új Mercedes autótípus gyártását (s vele 6000 munkahelyet) Dél-Afrikába helyezik át, amennyiben nem csökkennek Sindelfingenben évi 500 millió euróval a járulékos termelési költségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik