Belföld

Az IEB dematerializálja részvényeit

Az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) július 26-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek napirendjén a bank részvényeinek dematerializációja és az alapszabály módosítása szerepel. A bank hétfőn ismerteti második negyedévi eredményeit.

A részvények átalakítására a tőkepiaci törvény szerint 2004 végéig sort kell keríteniük a társaságoknak. A papíralapú részvényeket a közgyűlés elé terjesztendő javaslat szerint 2004. szeptember 1. és november 5. között lehet benyújtani cserére, a részvényátalakítás napja 2004. november 8. A dematerializációval összefüggésben módosul a bank alapszabálya. A közzétett módosító javaslat szerint a dokumentum a jövőben szavazatelsőbbségi részvényként definiálja a B sorozatú részvényeket.

Az IEB 7 018 570 ezer forintos jegyzett tőkéjéből 22,51 százalékot képviselő részvényosztály teljes egészében a SanPaolo IMI Internazionale tulajdonában van, s a közgyűlés bizonyos határozatainak érvényességéhez a B részvényfajtához tartozó részvények egyszerű többségének igenlő szavazata szükséges. A bank idei első negyedévi gyorsjelentése szerint április 9-én a SanPaolo tulajdonában volt a teljes részvénytőke 85,87 százaléka, 9,99 százalék pedig a Holneth B.V., a spanyol Banco Santander Central Hispano százszázalékos leányvállalatának tulajdonában.

A két fő tulajdonos együttesen 95,86 százalékot ellenőriz. A stratégiai partnerek 2003. június 6-án opciós szerződést kötöttek, amelynek értelmében a Holneth B.V. 2004. május 31-ét és 2005. május 31-ét követő 30 napon belül eladhatja részvényeit a SanPaolonak, amely köteles azokat megvásárolni. Ha a Holneth eladási jogával nem él, a SanPaolo a 2004. június 30-át és 2005. június 30-át követő 30 napon belül vételi jogát gyakorolva is megszerezheti a részvények tulajdonjogát. Az üzlet nyélbe ütése azt is jelentené, hogy a SanPaolo kiszoríthatja a többi részvényest.

Az alacsony közkézhányad miatt időről időre felmerül az IEB-részvények tőzsdéről való kivezetésének kérdése is. Luigi Mastrapasqua vezérigazgató az év elején sajtótájékoztatón elmondta: az anyabank szakértői ezt a lehetőséget is vizsgálják. A részvények kivezetése esetén a SanPaolonak nyilvános vételi ajánlatot kellene tennie. Az olasz befektető tavaly nyilvános ajánlattétel során növelte részesedését 32,509 százalékról 85,225 százalékra, s részvényenként 2 ezer forintot fizetett, ami a névértékre vetítve 200 százalékos árfolyamnak felelt meg, s 22,7 százalékkal magasabb volt, mint a törvény által meghatározott minimálár lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik